El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i ha explicat que Catalunya es troba en un nivell d'alerta màxima però no de risc imminent. Això no obstant, ha explicat que hi haurà un augment del control policial en zones on ja estava previst arran la temporada d'estiu i a les quals s'hi afegirà un reforç en l'àmbit antiterrorista, amb unitats específiques i protocols concrets, a més d'unitats estàtiques a l'entrada de nuclis d'especial afluència de gent en aquestes dates.

Segons el conseller això es traduirà en major presència policial, l'ús d'armes llargues als dispositius on es fan els controls, la possibilitat que alguns ciutadans es puguin trobar retinguts en punts de control, dotacions les 24 hores en punts d'interès policial...  "Sense que angoixi ningú, sabent que és necessari, que s'analitza cadascun dels indrets on es fa", ha subratllat.

"El risc hi és. El tenim compartit amb molts països de l'entorn occidental. Tots sabem que ningú està absent d'una possible actuació potser aïllada d'un possible simpatitzant sense vinculació orgànica amb Daesh que pot protagonitzar una acció individual o col·lectiva de gran abast. Això hem de ser conscient que hi és", ha admès.

Jané ha comparegut acompanyat del director de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, després de participar en una reunió del gabinet de coordinació antiterrorista que s'ha celebrat al palau de la Generalitat presidida per Carles Puigdemont. 

Mossos al ministeri

El conseller ha volgut subratllar que la policia catalana analitza de manera "constant" el risc terrorista i es va adaptant a la situació de manera dinàmica. Ha afegit que de fet, la reunió del gabinet d'avui, que se cita de manera quinzenal, ja estava prevista, i que setmanalment s'identifiquen els esdeveniments que han de tenir un nivell més alt de control. En concret, s'ha referit a cites puntuals com el pas per Catalunya del Tour de França o la final del campionat de Rugby de França que es va celebrar a Barcelona, per explicar com es fa la feina d'avaluació.

Així mateix, ha explicat que avui els Mossos s'han incorporat a la taula d'avaluació del risc de l'amenaça terrorista del ministeri d'Interior, per primera vegada, per analitzar l'amenaça gihadista.

Nivell 4 sobre 5

"Seguim nivell 4 sobre 5. És un nivell alt, de màxima alerta. Passar a nivell 5 hauria representat passar de nivell alt a molt alt, de màxima alerta a allò que es considera un risc d'emergència, un risc imminent. No estem en aquest nivell d'emergència. Però sí de màxima alerta i ens pertoca a tots la màxima col·laboració, atenció i prevenció i no abaixar la guàrdia, que no l'abaixem", ha explicat en el missatge de serenitat i confiança.

Segons ha explicat el titular d'Interior, el fet d'estar 4 sobre 5 en nivell d'alerta requereix que com a mínim el 20% de l'activitat policial planificada es dediqui a la prevenció antiterrorista. Això no obstant, en aquests moments, s'ha situat al 30% al cos de Mossos. I en un entorn de gran ciutat com Barcelona, aquesta activitat de patrullatge i tasques operatives en àmbit antiterrorista arriba al 40%. "Estem prenent constància de tot un conjunt d'activitat que ja es realitza", ha insistit. 

"Som conscients que el que passa a Niça, ciutat mediterrània propera a Catalunya -la distància no arriba als 600 km-, i quan tenim l'impacte emocional d'un atemptat tan proper tots patim un sentiment de comprensió, però també d'angoixa", ha admès.