Diverses entitats i agrupacions de catalans residents a l'estranger han fet arribar una carta al Govern per reclamar-li que expliqui si podran votar en el referèndum de l'1-O i com ho han de fer, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

La coordinadora de l'ANC als Estats Units, Imma Caboti, ha dit que volen saber "d'una vegada per totes" si podran votar i ha reconegut que el principal problema que veuen és el cens. "Mai s'ha dit clarament si el registre de catalans a l'exterior serà el cens que es farà servir", ha apuntat.

En aquest sentit, Mape Andrius, vicepresidenta del Casal Català a San Francisco, ha plantejat la por que, en cas que s'enviïn, les butlletes arribin tard i ha assegurat que hi ha persones que estan fent "mans i mànigues" per comprar un bitllet i ser a Catalunya l'1-O.

El Govern vol “oferir garanties”

Per la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, s'ha mostrat convençuda que el Govern vol "oferir garanties" als catalans residents a l'estranger perquè puguin votar l'1-O però ha puntualitzat que el "responsable" del vot exterior és la Conselleria d'Afers Exteriors i no la seva. En una entrevista a l'Ara, Borràs ha mostrat la preocupació per la "inquietud" que puguin tenir les persones que volen votar des de l'exterior i ha reconegut que l'element "clau" és el cens.

Ha afegit que, ara per ara, el més homologable a un cens és el registre de catalans a l'exterior, però ha puntualitzat que aquest té inscrits 5.000 dels 200.000 catalans que viuen fora. Borràs fa aquestes declaracions després que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, assegurés que la creació del registre de catalans a l'exterior no està relacionat amb una major "facilitat" a l'hora de votar perquè aquesta part no depèn del seu departament.