El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha assegurat aquest divendres que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fos president del govern espanyol també hauria recorregut al Tribunal Constitucional (TC) per impugnar la resolució del Parlament sobre el referèndum.

"Faria el mateix. No podem permetre que hi hagi un plantejament pel qual els ciutadans de Catalunya decideixin què és Espanya o què és Catalunya", ha dit en una atenció als mitjans al Saló Nàutic Internacional de Barcelona i després de dinar amb Puigdemont.

Catalá ha remarcat que "la sobirania nacional" és de tots els espanyols i no d'una part d'ells, i ha alertat que, en democràcia, "una minoria mai no pot imposar-se a les majories", per la qual cosa ha insistit que l'Executiu central continuarà defensant la igualtat i la unitat nacional.

Punts en comú

El ministre ha explicat que ha compartit amb el president "reflexions sobre les situació política i les discrepàncies entre els governs d'Espanya i de Catalunya", i ha afirmat que han provat de trobar punts en comú per solucionar els conflictes existents, i ha insistit que el govern espanyol mai no ha pretès que els problemes polítics es resolguin als tribunals.

"La Generalitat fa el mateix quan creu que el govern espanyol o una llei aprovada pel Congrés envaeix les seves competències", ha expressat Catalá, i també ha defensat que l'Executiu liderat per Mariano Rajoy sigui coherent, en les seves paraules, per recórrer al TC si considera que la resolució del referèndum és contrària a una sentència prèvia i al marc de convivència.

Preguntat pel dictat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que enviarà l'expresident de la Generalitat Artur Mas a judici pel 9-N, Catalá ha asseverat que qualsevol actuació d'un tribunal ha de servir per "transmetre que la justícia funciona", i ha recordat que tots els espanyols estan sotmesos a la llei i al control dels tribunals.