El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit avui que la futura Llei del Referèndum pactada per Jxsí i la CUP és "manifestament antidemocràtica" i s'ha mostrat convençut que no entrarà en vigor perquè és contrària a la Constitució, a l'Estatut de Catalunya i a la Democràcia.

En declaracions als periodistes a Barcelona, Català ha avisat que "no hi ha democràcia" al marge de la llei i de la Constitució i ha lamentat la "deriva profundament autoritària i antidemocràtica" que, segons el seu parer, impulsen Jxsí i la CUP a Catalunya, on "sembla que són les minories les que governen", en al·lusió als anticapitalistes.

Catalá, que ha assegurat que la Fiscalia valorarà si ha d'intervenir arran de la presentació pública del projecte de Llei del Referèndum, ha lamentat que a Catalunya s'estan produint, en el marc del procés sobiranista, manifestacions "molt preocupants de moviments totalitaris i antidemocràtics".

La futura Llei catalana de Referèndum d'Autodeterminació, que aquest dimarts ha estat presentada per JxSí i la CUP, preveu la possibilitat de declarar la independència de Catalunya abans de 48 hores si guanyés el "sí" en un eventual referèndum l'1 d'octubre, mentre que si guanya el "no", el Govern convocaria unes autonòmiques.

El ministre de Justícia, que avui intervé a Barcelona al Congrés de les Professions, ha assegurat que, en els termes en els quals ha estat presentada, la futura Llei de Referèndum "mai serà una llei en vigor". "Aquest projecte, en els termes en els quals l'hem conegut avui, mai, mai formarà part del nostre ordenament jurídic, perquè és manifestament antidemocràtic, contrari a la Constitució, contrari a l'Estatut de Catalunya i contrari a la Democràcia, perquè nega la participació dels representants dels ciutadans i perquè crea un sistema fermament antidemocràtic", ha indicat.

Catalá ha insistit que a Catalunya s'està produint una "deriva profundament autoritària i antidemocràtica". "Quan s'imposen als mitjans de comunicació obligacions de presentar publicitat institucional, quan s'obliga els alcaldes i funcionaris a incomplir la llei perquè els polítics s'amaguen darrere d'ells, quan es vol obligar les forces polítiques a assumir sense debat determinats plantejaments, quan se cessa i se suprimeix els dissidents, això són manifestacions molt preocupants de moviments totalitaris i antidemocràtics", ha advertit.

En aquest sentit, el ministre ha recalcat que l'anomenada Llei de Referèndum és "manifestament antidemocràtica" i que, com que Espanya i Catalunya són una democràcia, "mai serà una llei en vigor". Catalá ha afirmat que el Govern espanyol seguirà treballant perquè a Catalunya i a Espanya "triomfin" la Constitució i les normes de convivència: "Espanya és una gran democràcia, és al que ens hauríem de dedicar tots", ha indicat.

Preguntat sobre si creu que hi ha marge perquè la Fiscalia intervingui, malgrat que el citat text no ha estat presentat oficialment en el tràmit parlamentari corresponent, Catalá ha recordat que al febrer passat el Tribunal Constitucional (TC) ja va dictaminar que els actes preparatoris per impulsar activitats declarades nul·les i inconstitucionals, com el referèndum, poden comportar una responsabilitat penal.

"Per tant, en la mesura que (la futura Llei de Referèndum) pugui estar emmarcada en aquest context, la Fiscalia ho valorarà i veurà si ho incorpora a les demandes existents o si, per si mateix, constitueixen fets il·lícits mereixedors d'algun tipus de responsabilitat penal", ha apuntat.