El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha replicat aquest divendres al vicepresident català, Oriol Junqueras, que una Catalunya independent no seguiria dins la UE, ja que assegura que "les seves normes no ho permeten". Catalá també ha assegurat que el Govern manté "línies de diàleg obertes" amb la Generalitat per "solucionar" el conflicte, tot i el 'no' de Rajoy a negociar al referèndum.

En la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia de Sitges, el vicepresident de la Generalitat ha llançat un missatge de tranquil·litat a l'empresariat, assegurant que Catalunya seguirà a la UE si aconsegueix independitzar-se, ja que ha dit que no hi ha cap mecanisme legal, tractat, directiva ni article europeu que prevegi l'expulsió d'un Estat membre o d'una regió.

En declaracions als mitjans al Palau de Justícia de Barcelona, després de presidir el lliurament de medalles del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Catalá ha sortit al pas de les declaracions de Junqueras. D'una banda, ha recordat que en la Constitució espanyola "no existeix possibilitat que una part del territori pugui independitzar-se", per la qual cosa "pensar en quines podrien ser les conseqüències d'una cosa que no pot passar no porta enlloc".

Un debat innecessari

Catalá, ha apuntat que "les normes d'UE no permeten que existeixi cap territori que es pugui independitzar i passar a formar part de la UE", encara que ha "insistit" que "és un debat innecessari, perquè en democràcia les normes estan per complir-les i no hi pot haver un procés d'independència d'una part del territori respecte al conjunt d'Espanya".

El ministre ha recalcat diverses vegades que el Govern "manté obertes les línies de diàleg amb la Generalitat, amb les institucions catalanes i el conjunt de la societat civil de Catalunya", i ha reiterat a més la invitació al president català, Carles Puigdemont, perquè comparegui al Congrés. Pel que fa a l'última oferta de Puigdemont, que l'instava a negociar, el ministre ha avisat que "el diàleg no pot plantejar-se com una obligació", perquè si es tracta de "dialogar per aconseguir el que vull i si no em dónes la raó imposo la meva voluntat", llavors "això no és democràtic ni és una manifestació d'una veritable voluntat de diàleg obert".

"El que traeix l'esperit del diàleg és qui imposa l'obligació que o aconsegueixo el que vull o adopto un plantejament unilateral", ha dit Catalá, que ha afirmat que "això no és un debat de Puigdemont amb Rajoy, sinó entre totes les forces d'Espanya i quin millor format que un debat al Congrés".

Article 155

Preguntat sobre si el Govern contempla l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que obre la possibilitat a una suspensió de l'autonomia en casos excepcionals, Catalá ha recalcat: "Tenim obertes totes les línies de diàleg per arribar a processos de diàlegs i acords que impedeixin un moment de tensió com aquest. Estem totalment oberts al diàleg".

Però ha advertit que "ningú està al marge de la llei i ningú ha de fer un plantejament que no respecti la Constitució i les lleis", com en el cas del Parlament, on "es planteja un procediment absolutament anòmal per dur a terme una tramitació d'una hipotètica llei (de desconnexió) mitjançant un procediment exprés que no permeti la participació dels grups".