El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit avui que les manifestacions que s'estan produint a Barcelona durant la compareixença judicial de l'expresident Artur Mas pel 9-N són "impròpies d'una democràcia i resultaran inútils. "Mobilitzar els ciutadans perquè t'acompanyin al tribunal té una finalitat espúria", ha declarat Catalá en una entrevista transmesa aquest matí per la Cadena COPE.

"Si han organitzat aquest numeret, és perquè volen transmetre a la ciutadania que es tracta d'un judici polític. Però no ho és. Simplement van a declarar amb totes les garanties perquè han incomplert una norma", ha assenyalat Catalá sobre l'escenificació que s'ha produït avui en ocasió de la compareixença de Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han arribat a les 9.25, amb gairebé mitja hora de retard, a les portes de la seu del TSJC, per iniciar el judici per desobeir el Tribunal Constitucional amb la convocatòria de la consulta del 9-N del 2014. El seu retard, "si efectivament s'ha produït", constitueix, per Català, una falta de respecte al tribunal.

Sobre la possibilitat que se celebri un nou referèndum, el ministre ha assenyalat que "si algú, en exercici de les seves competències, vol incomplir la llei, el govern espanyol ha d'assegurar que a Espanya, que és un estat de dret", això resulta impedit. "A la data en què estem puc dir que no hi haurà referèndum en una Espanya del segle XXI. No arribarem fins a aquest punt, tot i que hem estudiat tots els escenaris", ha assenyalat, tot i que ha insistit en tot moment en el diàleg.

No hi haurà conflicte

A la tarda, en un acte a València on ha condecorat a personal de l'Audiència Provincial i la Fiscalia, Catalá ha tornat a insistir que  "si algú incompleix la llei, tindrà davant tota la força de l'Estat de Dret", però ha demanat "no anticipar-se" sinó "confiar en el diàleg" i ha augurat: "No arribarem a un escenari de conflicte".

El ministre s'ha pronunciat en aquests termes en ser preguntat per l'inici del judici contra Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i ha assegurat que aquesta declaració "cal situar-la en el funcionament normal de les institucions: l'expresident de la Generalitat ha d'acudir a la crida de la justícia independent; els drets de tots estan tutelats pels tribunals".

"Comparèixer davant seu és fer efectiu l'Estat de Dret en un sistema de garanties, més quan la compareixença, malgrat el que alguns han dit, no és per una activitat política determinada o per organitzar una consulta, sinó per desobediència als mandats del Tribunal Constitucional", ha afegit.

"Aquesta compareixença és simplement col·laborar en el normal funcionament de les institucions, i tot l'anterior, és a dir, l'organitzar, promoure, demanar als funcionaris que acompanyin a les persones davant els tribunals, està fora de lloc", segons el ministre. En aquest sentit, ha insistit que "avui en 5.000 jutjats d'Espanya hi ha hagut activitat processal, s'han dictat sentències", per això "voler instrumentalitzar la justícia, coaccionar als tribunals, és impropi d'una democràcia".