El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha respost aquest dimecres a l'afirmació del diputat del PDeCAT al Congrés i exconseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, sobre que el Govern va decidir mantenir la consulta independentista del 9-N en considerar que no era il·legal. "El que és legal o no és legal en un Estat de Dret ho decideixen els tribunals", ha emfatitzat.

Així s'ha expressat el ministre en ser preguntat pels mitjans de comunicació al campus de Getafe de la Universitat Rei Joan Carles, on ha participat en un acte.

Catalá ha dit que aquesta declaració d'Homs al judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per desobeir al Tribunal Constitucional en organitzar la consulta del 9-N, està dins d'una "estratègia de defensa". Catalá també ha afegit que la decisió de la legalitat de les actuacions no correspon ni "als consellers ni als membres dels governs".

"No hi ha judicis polítics"

Així mateix, el ministre de Justícia ha reiterat que a Espanya "no hi ha judicis polítics" perquè "ningú respon davant dels tribunals per delictes d'opinió, ni per exercir la democràcia, ni permetre que les urnes es posin per als ciutadans".

"Es respon davant dels tribunals quan s'ha infringit la llei o quan s'ha incomplert una obligació com és acatar una sentència del Tribunal Constitucional", ha continuat en referència al motiu de la celebració del judici contra els tres exdirigents catalans que va començar aquest dilluns.

Finalment, Catalá ha manifestat que la vista oral s'està duent a terme amb un "tribunal independent i professional que està analitzant si s'ha comès alguna il·legalitat en termes de compliment de dret".