El projecte de Constitució catalana en què han estat treballant diversos equips d’especialistes -entre els quals el jutge Santi Vidal-, preveu que el català sigui la llengua “oficial” de la República catalana, juntament amb l'aranès a l'Aran, mentre que el castellà tindrà un tracte de “protecció dels drets de les persones que són castellanoparlants”.

Aquest text, segons ha avançat el diari El Punt Avui, inclou 148 articles en la seva versió final, i serà lliurat aquest dimecres a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Precisament l’estatus del castellà en una futura Catalunya independent és una de les qüestions més polèmiques, especialment tenint en compte que dels tres esborranys utilitzats per compondre el text definitiu dos d’ells mantenia la cooficialitat pel castellà, mentre que un tercer preveia una moratòria de deu anys per a l’ús del castellà davant de l’administració.

Val a dir que arran de la polèmica oberta pel grup Koiné, defensor de l'oficialitat única del català, tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, van declarar el seu suport a una situació de cooficialitat entre català i castellà.