El magistrat de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa del 9-N ha acordat enviar, en els proper dies, el cas al Tribunal Suprem. El jutge considera que els presumptes fets que s’atribueixen a l’exconseller Francesc Homs no poden escindir-se dels fets comesos, suposadament, per la resta dels investigats en la causa, com l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera i actual diputada al Parlament Irene Rigau..

Homs, que és diputat al Congrés per Democràcia i Llibertat, va declarar voluntàriament la setmana passada abans que el magistrat Juan Manuel Abril decidís si traspassava el cas al Tribunal Suprem davant la condició d'aforat d'Homs. 

Com que el cas pel qual s'investiga Homs és el del 9N i està en mans del TSJC, el jutge encarregat havia de decidir si ho enviava tot a Madrid, al Suprem, o bé el dividia en dues peces: Homs hauria anat a Madrid, i Mas, Rigau i Ortega s'haurien quedat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment, ha optat per la primera opció.

La decisió es va anunciar quan el president del TSJC, Jesús María Barrientos, estava reunit amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, en la primera trobada oficial entre ells dos. Barrientos forma part del sector conservador de la magistratura i va rellevar fa unes setmanes el progressista Miguel Ángel Gimeno, que havia perdut la confiança del president del Consell del Poder Judicial i president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. La setmana passada, el conseller de Justícia ja va rebre en el seu despatx oficial la cúpula fiscal a Catalunya. La decisió del magistrat que instrueix la causa del 9N, Juan Manuel Abril, de traslladar tota la causa al Tribunal Suprem compta amb el vistiplau, per activa o per passiva, tant de la presidència del TSJC com de la cúpula fiscal a Catalunya.