Catalunya ha centrat en gran part l'atenció de la sessió plenària d'avui del Congrés i, entre les principals i habituals picabaralles i retrets entre govern espanyol i diputats de Podemos i En Comú Podem, d'ERC i del PDeCAT per la qüestió catalana, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha tornat a recordar que "el Govern està creant inseguretat a Catalunya", després que el líder dels comuns, Xavier Domènech, li retragués que "vostè no és un ministre de Justícia".

En acabar la seva intervenció i resposta als comuns, diputats de Podemos i confluències, d'ERC i del PDeCAT s'han aixecat dels seus escons i han mostrat cartells que reclamaven la llibertat per als presos polítics. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, no ha trigat ni un segon a avisar-los que els cridaria a l'ordre si continuaven dempeus mostrant els cartells, tot emparant-se en l'article 103 del reglament del Congrés dels Diputats, i els ha fet saber que "aquí es defensen les idees amb les paraules i no amb espectacles".

"Senyories, retirin els cartells immediatament", els ha demanat fent referència al citat article, al mateix temps que els ha recordat que si els crida a l'ordre, "em veuré obligada a aplicar el reglament", és a dir, en cas que els hagi de cridar a l'ordre tres vegades, els haurà de retirar la paraula i, en cas que la presidenta ho trobi convenient, podria arribar a expulsar-los de la Cambra durant la resta de la sessió.

Precisament per això, a la segona vegada que Pastor els ha cridat a l'ordre, els diputats han tornat a seure als seus escons mentre remugaven, però, d'aquesta manera, no han estat expulsats del Congrés. 

Què diu l'article 103?

Aquest article estableix les quatre raons per les quals els diputats poden ser cridats a l'ordre. La cap del parlament espanyol haurà de fer-ho en les següents ocasions:

  1. Quan proferissin paraules o aboquessin conceptes ofensius a l'honor de la Cambra o dels seus membres, de les Institucions de l'Estat o de qualsevol una altra persona o entitat.
  2. Quan en els seus discursos faltessin a allò establert per a la bona marxa de les deliberacions.
  3. Quan amb interrupcions o de qualsevol altra forma alterin l'ordre de les sessions.
  4. Quan, retirada la paraula a un orador, pretengués continuar fent ús d'ella.

Aquest és el reglament del Congrés. Els articles 103 i 104 apareixen a la pàgina 27.