Un cartell difós per Izquierda Unida (IU) contra la visita del president dels Estats Units, Barack Obama, a Espanya ha provocat un conflicte diplomàtic amb Israel. L'ambaixada israeliana ha protestat perquè en el cartell hi apareix Obama abraçat a un personatge que incorpora molts dels tòpics antisemites. El dibuix representa un individu que porta una quipà on hi ha dibuixada l'estrella de David, i a l'esquena el símbol del dòlar, seguint els tòpics contra els jueus des de l'Edat Mitjana. A més el dibuix que representa Obama li està posant diners a la butxaca. El cartell, compartit per IU de Madrid a les xarxes socials, crida a participar en una concentració davant l'ambaixada dels EUA a la capital espanyola.

L'ambaixada d'Israel ha fet un comunicat i ha demanat a IU que rectifiqui i retiri el cartell, que ha estat difós els darrers dies. "L'ús d'estereotips agafats de la iconografia antijueva, tristament famosos pel seu ús propagandístic en el període més negre de la història europea, mereixen la condemna ferma i sense reserves de totes les forces democràtiques espanyoles. No hi ha res que pugui justificar l'ús de caricatures antijueves, i no es pot mantenir silenci davant aquesta expressió flagrant d'antisemitisme", assenyala.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la Federació d'Entitats Jueves. "En el cartell en qüestió, es retrata els israelites de la mateixa forma que ideologies totalitàries com el nazisme i l'estalinisme van retratar els jueus en el passat". "Izquierda Unida empra així els més rancis prejudicis i estereotips antisemites, segons la tradició del diari nazi Der Stürmer, tractant de blasmar i caricaturitzar, amb difamacions i mites infundats, negres i jueus, i democràcies garantistes i amigues com els Estats Units i Israel", indica el text.

IU justifica el cartell

 

Fonts d'IU citades per Europa Press han justificat l'ús del cartell i han indicat que té com a objectiu "denunciar el paper que compleixen tant Israel com els Estats Units en la geopolítica, que ha estat condemnat per múltiples organitzacions de Drets Humans". En aquest sentit, les citades fonts han insistit que, en cap cas, es pretenia "ofendre a les persones jueves, sinó denunciar el paper que compleix l'Estat d'Israel".

Ressò internacional

La polèmica ha arribat fins i tot a la premsa internacional. El New York Times es fa ressò de la polseguera aixecada pel cartell. En un article publicat aquest divendres, el mitjà explica que associacions jueves d'Espanya i l'ambaixada d'Israel han condemnat la caricatura utilitzada per un "partit polític d'extrema esquerra espanyola" per protestar contra la visita d'Obama, en considerar-la "antisemita".

En el mateix sentit s'expressa el diari israelià Haaretz, que recull les crítiques de la comunitat jueva. I afegeix que recentment IU va fer un tuit amb una fotografia del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, on visitava la víctima d'un atemptat terrorista, i en el text va comparar els soldats iraelians amb els membres d'Estat Islàmic.