"En primer lloc, hem de reforçar els vincles que ens uneixen com a ciutadans lliures i iguals davant el desafiament de la nostra unitat i les nostres lleis protagonitzades per alguns dirigents de la Generalitat de Catalunya".

Així s'ha referit el president espanyol, Mariano Rajoy, a la qüestió catalana en una carta que ha publicat avui a El Mundo, on apunta que és un "desafiament tan contrari a la nostra història compartida com a la nostra vida democràtica".

Apel·lant a la "supressió de fronteres", Rajoy no menciona en cap moment l'Operació Diàleg en l'únic dels 10 paràgrafs en què parla sobre el procés, però mostra el seu convenciment que, tot i que "els reptes no són pocs, ni són fàcils, l'experiència d'aquests anys ens diu que som capaços d'escometre'ls amb garanties".

La "modernitat" del PP

Malgrat reconèixer que "avui estem encara lluny de sentir-nos satisfets", Rajoy recorda que des que el PP està al capdavant del govern espanyol, "Espanya és el [país] que més creix i el que més ocupació està creant" i assegura que el seu objectiu per aquest any és acabar de "recuperar també les xifres del PIB".

En un intent d'escombrar cap a casa, el president espanyol ha donat per fet que el PP és un partit "útil" i ho és per "presentar sempre un projecte de futur seductor". Però això no és tot. També posa damunt la taula que "els espanyols saben que, davant els reptes que se'ns presenten, compten amb la complicitat d'un partit centrat i modern, tan moderat en les formes com ferm en els valors".

Valors que no canvien

Rajoy també ha volgut deixar clar que en el PP "continuem fidels a uns principis i uns valors que no canvien" perquè "són els que ens han convertit en el millor mirall de l'Espanya actual". I, esclar, el reflex d'aquesta societat és la "defensa d'una idea d'Espanya immillorablement reflectida en la Constitució del 1978, el nostre compromís d'igualtat dels espanyols i la solidaritat que ens uneix".

Tampoc no oblida la "fe europeista" del partit que, tot i ignorar les veus d'alguns eurodiputats com la de Bodil Valero, diputada europea per Suècia, que assegurava que "a Europa, l'actitud del govern espanyol no es veu amb bons ulls", veu que van en la bona direcció a escala global.

Per tot plegat, el president espanyol demana renovar el seu càrrec com a president del PP en el congrés del partit que comença avui i s'allargarà fins diumenge.