Poques hores abans que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torni a trepitjar Barcelona -ho farà per segona vegada en menys de 48 hores-, el president i el vicepresident del Govern han volgut enviar un missatge clar al seu executiu: "L'Estat espanyol fa bona la dita que les paraules se les emporta el vent". Ho han fet en una carta conjunta a El Periódico, on, repassant els "greus incompliments" dels compromisos del govern de Rajoy, li han recordat que "Catalunya progressa. I progressa adequadament".

Celebrant el "consens en el diagnòstic" fent referència a la confirmació del Ministeri d'Economia que "la vitalitat econòmica de Catalunya no ha anat a menys", Carles Puigdemont Oriol Junqueras s'han lamentat d'aquests "pèssims vaticinis que, en cap cas, volem pensar que responen a cap desig ni voluntat de perjudicar la bona marxa de l'economia catalana".

Tanmateix, però, s'han mantingut en els seus ideals i han insistit en què estan "disposats a parlar de tot i a arribar a acords que beneficiïn el conjunt dels nostres ciutadans" perquè, segons ells: "Passi el que passi, haurem de continuar convivint".

Promeses incomplertes

President i vicepresident no havien llegit encara el nou anunci de Rajoy anunciant una inversió de 1.882 milions d'euros per a Rodalies en aquesta legislatura quan van escriure la carta perquè es lamenten que "queda lluny la promesa de la ministra Ana Pastor d'invertir 306 milions abans del 2016 per obres 'urgents' a Rodalies". "És una de tantes promeses que mai es concreten", posen de manifest.

Precisament per tot això, han carregat contra aquestes promeses de l'Estat i han deixat anar que "les paraules se les emporta el vent" i se les emporta perquè, a parer seu, "la confiança en promeses d'inversió a Catalunya que fa el govern espanyol han perdut tota credibilitat a ulls de la societat catalana".

Però el Govern té clar els seus objectius i, evidentment, "té la determinació de defensar els interessos dels seus ciutadans", motiu pel qual, han volgut deixar ben clar, "seran els ciutadans de Catalunya els que decidiran quin futur volen per a Catalunya [...] amb vocació de tenir unes institucions d'estat que vetllin i treballin pel seu progrés mantenint sempre una mirada oberta i global".

El carro de l'economia

"Ja és curiós que una potència exportadora com Catalunya, exportacions que han estirat el carro de l'economia durant els pitjors anys de la crisi, pateixi un Estat que tan poc interès manifesti a cuidar aquesta imprescindible font d'injecció econòmica". Amb aquestes paraules, Puigdemont i Junqueras també es lamenten que el govern de Rajoy "preocupat per la bona marxa de l'economia, faci tan poc pel bon curs de l'economia".

I per fer "poc" entenen "que no s'inverteixi en una lògica econòmica i al servei de l'economia productiva sinó que es faci en funció de criteris polítics arbitraris i sovint contra la lògica econòmica i de mercat". Asseguren el següent: "Aquest és un dels motius pels quals molts catalans senten que no és que no tinguem Estat, és que en patim un que actua deliberadament contra els interessos conjunts dels nostres ciutadans".

L'exemple més rellevant -que no l'únic- és "l'agreujant fiscal i les infraestructures" perquè, això, "ha generat una desafecció molt àmplia" que "en cap cas queda restringida només a ciutadans netament independentistes".