El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha enviat avui una carta als alcaldes catalans en la qual els adverteix que no només no han de col·laborar amb el referèndum d'independència convocat pel Govern per a l'1 d'octubre, sinó que han d'impedir-ho. "Se'ls adverteix a tots ells (els alcaldes) del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada", assenyala Millo en la missiva.

Millo ha anunciat després d'un acte a l'Ajuntament de Barcelona que d'acord amb el que estableix la providència del Tribunal Constitucional que suspèn la Llei del Referèndum i els decrets posteriors ha enviat avui una carta als 947 alcaldes de Catalunya informant-los d'ella i advertint-los que tenen "l'obligació" de no prendre cap iniciativa i fins i tot impedir qualsevol que "tendeixi a ignorar" el seu contingut.

Els Mossos “auxiliaran” el jutge

El delegat del Govern espanyol ha explicat també que els Mossos d'Esquadra, com a policia judicial, "auxiliaran" al jutge en l'aplicació de les mesures cautelars que decideixin els tribunals per impedir la celebració del referèndum de secessió.

En la missiva als alcaldes, Millo assegura: "Se'ls adverteix a tots ells del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. En particular, que s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les seves respectives competències, acord o cap actuació que permeti la preparació i/o la celebració del referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya regulat en el Decret objecte de la present impugnació, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment".

Tal com recorda el delegat del Govern espanyol a Catalunya, aquest escrit es fa d'acord amb la comunicació del Tribunal Constitucional rebuda en la Delegació del Govern amb la providència relativa a la impugnació de disposicions autonòmiques per a la celebració del referèndum d'autodeterminació, suspès de forma cautelar.