Una de les dificultats que ha hagut de fer front els Mossos d'Esquadra els darrers anys és la infravaloració del seu finançament per part de l'Estat, la qual cosa ha provocat que la Generalitat hagi deixat de rebre 688 milions d’euros per sufragar econòmicament el cost del servei i la feina que fa el cos. Precisament, el mes passat, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va reclamar per carta a la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, la reunió de la comissió mixta que hauria d’atendre aquest pagament, segons ha pogut saber El Nacional, que ha tingut accés a la missiva.

En la carta, Junqueras sol·licita la convocatòria de la reunió de la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat “amb l’objectiu de poder acordar l’import pendent a transferir a la Generalitat”, segons el càlcul del deute acumulat des del 2009 i que el Govern situa en 688 milions d'euros.

Aquesta és una de les qüestions que formaven part de l’agenda de la Junta de Seguretat que es va convocar el passat 10 de juliol després d’un ultimàtum del president Carles Puigdemont a l’Estat. Feia 8 anys que la Junta no es reunia. Els diners que la Generalitat rep per sufragar la feina dels Mossos es calculen en funció del nombre dels agents amb què compta el cos i és la Junta de Seguretat qui certifica aquesta xifra. La Junta no es reunia des del 2009, moment en què la Generalitat disposava de 15.653 agents. Avui en té 16.800, als quals s’hauran d’afegir les noves promocions anuals de 500 nous agents, que ha anunciat el Govern per als propers tres anys.

Aquest 10 de juliol, la Junta de Seguretat va certificar el nombre d’efectius, però ara correspon a la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals acordar l’import pendent en funció de la nova quantitat de Mossos.