La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha considerat aquest dijous que el referèndum és “molt i molt legítim” davant dels 2,2 milions de vots emesos en un context de “violència”, i ha assegurat que el conflicte català “ha deixat de ser intern”.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Forcadell ­s’ha erigit com a defensora del referèndum, al qual a més d'atorgar-li total legitimitat, ha posat de relleu que sense els episodis de violència “encara hi hauria votat més gent”. “No dubto gens ni mica de la legitimitat d’aquest referèndum”, ha assegurat.

Sobre l’aplicació dels resultats que el president Carles Puigdemont va anunciar -i que es podria dur a terme aquest dilluns- Forcadell ha assegurat que “no em correspon a mi” dir què passarà, si bé confia que serà diferent als dies 6 i 7 de setembre, quan es va aprovar la llei del referèndum. “M’agradaria que no tinguéssim un ple tens”, ha assegurat, per afegir que cap tribunal “no pot impedir que en un Parlament es pugui parlar de tot”.

En cas que es fessin efectius els resultats de l’1-O i es proclamés la DUI, Forcadell considera que aplicar el 155 suposaria un efecte “totalment contraproduent” del que vol l’Estat. “El 155 acabaria eixamplant l’espai sobiranista”, deixa clar, a més de carregar contra el discurs “molt dur” del rei Felip VI, que “no va parlar del diàleg ni de la violència”.

Pel que fa a l’acció de la Unió Europea, la presidenta del Parlament reconeix que vivim a “l’Europa dels estats” i “es protegeixen entre ells”, però posa en valor que fa dos dies que a Brussel·les es parla de la qüestió catalana. “Ha deixat de ser un tema intern”, assegura.

En aquest sentit, el que va fer l’Eurocambra aquest dimecres va ser rebutjar unànimament la repressió policial, i en això Forcadell es mostra en plena sintonia: "No es pot criminalitzar les persones que van sortir al carrer diumenge", ha sentenciat.