Després de dies de debat sobre si Carles Puigdemont es tornaria a presentar a les eleccions o no, Puigdemont ho ha volgut deixar clar: "No seré president d'aquí a un any". Segons ha explicat el cap de l'Executiu català aquest matí, l'etapa posterior al referèndum requerirà "noves eines i nous lideratges". Puigdemont ha donat per fet que el referèndum se celebraria al setembre que ve i que, per tant, el calendari faria que d'aquí a un any ja no fos president, com ell mateix ha indicat.

El president ha assegurat a la Cadena SER Catalunya que "la legislatura acabarà a l'estiu, i farem eleccions constituents sis mesos després del referèndum". Al que ha volgut afegir: "La meva feina s'acaba amb aquest propòsit, jo no tinc cap vocació de ser president de la Generalitat, ho he dit moltes vegades. El meu càrrec és aquest període i s'acaba aquí". Segons Puigdemont, "el que vingui després (del referèndum) serà una etapa nova que demanarà noves eines i nous lideratges".

Puigdemont ho ha dit en un programa especial de Ràdio Barcelona pels 50 anys de la campanya "Cap nen sense joguina", quan els locutors li han preguntat si fa un any ja sabia que seria president, en lloc d'Artur Mas. Puigdemont ha assegurat que la nit de Reis encara no en sabia res, però ha volgut deixar clara una cosa: "Sé que d'aquí a un any no ho seré". 

Puigdemont ja havia dit que no volia presentar-se un cop assolit l’objectiu sobiranista, però mai no ho havia deixat tan clar. Aquest fet havia provocat que creixessin les incògnites dins el PDeCAT, que en vistes d'unes eleccions no molt llunyanes, pressionava el president per saber si es presentaria. Per l'antiga convergència, el millor actiu de cara a unes noves eleccions seria que Puigdemont fes un pas endavant, però, finalment, sembla que no serà així. 

Colau tampoc es presentarà

El programa especial també comptava amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en rebre la resposta negativa del president, ha estat preguntada per si ella es veu encapçalant la candidatura del nou partit dels comuns a les properes eleccions. Colau ho ha volgut deixar també molt clar. "Seré tan rotunda com l'actual president. Rotundament, no", ha sentenciat. 

"M'he presentat per ser alcaldessa de Barcelona, li dono la màxima importància i no em penso presentar a unes altres eleccions", ha dit. Colau ha dit que sí que es veu tornant-se a presentar a les eleccions a l'alcaldia de Barcelona –si així ho decideix l'assemblea ciutadana–, però de cap de les maneres a unes eleccions catalanes.

El referèndum es farà

Durant la conversa, tant Colau com Puigdemont han estat preguntats pel referèndum d'independència que el Govern català s'ha compromès a convocar al setembre. Colau ha demanat a Puigdemont prioritzar  "preservar el consens" sobre el referèndum abans que fixar una data per a la seva celebració, i ha advertit que posar un "calendari per damunt de les condicions" pot portar a un altre 9N.

"En el referèndum el més important és preservar el consens i que tothom se senti interpel·lat i no instrumentalitzat per uns i per altres. Posar el calendari -del referèndum- per damunt de les condicions pot portar a un altre 9N, que és legítim, però no efectiu", ha advertit l'alcaldessa.

Colau també ha volgut exigir a l'Executiu, que "expliqui i detalli millor" quines seran "les garanties" del procés. Per l'alcaldessa de Barcelona, és essencial que "tothom se senti cridat" i cal que la proposta tingui garanties de reconeixement tant de Catalunya i l'Estat com internacionalment". En aquest sentit, Colau ha demanat al president que expliqui quin paper tindran els funcionaris i quines seran les condicions de seguretat, un aspecte que recau sobre el Govern.

Per la seva banda, el president s'ha mostrat segur que es farà i que, a més, serà "efectiu". Puigdemont ha assegurat que el referèndum "serà efectiu si la gent se'l fa seu, si la majoria de la població diu que és vàlid l'instrument i hi participa", i que per tant, "si la immensa majoria participa i li dóna credibilitat, tindrà efectes". Tot i això, ha evitat donar xifres de participació exigible.