Un any just després de les eleccions plebiscitàries del 27-S, i la vigília de la qüestió de confiança a Carles Puigdemont, el conseller de Justícia ha demanat obertament als responsables de Catalunya Sí que es Pot i Barcelona en Comú, així com els partits que internament formen les confluències, com ICV, que es defineixin sobre si volen o no un Estat independent.

En un dinar col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, Mundó s'ha dirigit primer als seus electors amb un missatge molt clar. Són el 12% dels votants i, segons el conseller, "la massa que no s'ha pronunciat és la que ha d'ajudar a fer visible, sense cap matís, si Catalunya vol ser un Estat". 

En aquest sentit, segons el conseller de Justícia, els comuns tenen un paper clau i els seus electors "han de decidir si volen o no que Catalunya sigui un Estat independent".

Mundó dóna la tercera via, que abanderava Unió Democràtica de Catalunya, com una "via morta".

El conseller de Justícia ha pressionat els comuns a 24 hores de la qüestió de confiança: "No mullar-se fa que l'statu quo i coses que desitgen tan poc com la monarquia, continuïn", i ha insistit que a Catalunya podrien treballar en uns àmbits que ara "no poden o no volen". 

L'eina: el referèndum 

"Qui vol canviar una cosa busca una eina. I qui no vol canviar res, busca una excusa", ha dit Mundó encara pressionant els comuns. 

Pel conseller de Justícia l'eina és el referèndum. I tal com va avançar en l'entrevista que aquest dissabte va publicar El Nacional, "el més idoni és que sigui un referèndum acordat amb l'Estat".

Però el conseller admet que això no es produirà perquè seria "reconèixer Catalunya com a nació", que és el que s'ha negat. De fet Carles Mundó ha fet una fotografia de com l'executiu de Rajoy està entomant tot el procés: "La via escocesa no és la via espanyola. La via espanyola és la via del Codi Penal".

En aquest sentit el conseller ha exposat que el govern espanyol utilitza la Constitució "no com una norma per resoldre conflictes sinó com si fos el Codi Penal".

Segons Mundó, l'estratègia de l'Estat passa per negar que Catalunya és una nació perquè "si no ets una nació no pots decidir. No tens cap capacitat política per decidir per tu mateix", i segons el conseller per això l'Estat ha fet tots els esforços per explicar que Catalunya no és una nació. El conseller ha recordat que s'han fet 18 intents des de Catalunya per resoldre el conflicte per la via política i que els 18 cops l'Estat s'hi ha negat, i no ha permès ni tan sols el debat.

Mundó ha posat alguns exemples del que ell considera "coses absurdes", com que "les qüestions de la política es responen per la via penal" o que "un partit independentista és legal però si s'assoleix la independència, és il·legal".

La patata calenta

Mundó ha reiterat el que també va avançar a l'entrevista a El Nacional, en el sentit que "els tribunals se senten incòmodes" amb tot el procés del 9-N. I ha afegit que "se'ls obliga a fer un paper que no els toca".

El president de Drets i advocat de Francesc Homs, també present en el col·loqui, s'ha referit al cas de la consulta del 9-N com "la patata calenta que els ha caigut i no volen". Segons Sergi Blàzquez, "si poguessin escollir no voldrien ni parlar d'aquest tema".