El Congrés dels Diputats ha presenciat un dels més durs cara a cara entre el Govern espanyol i Esquerra Republicana (ERC) des que el procés independentista es va engegar. El portaveu Joan Tardà ha preguntat a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría com pensava garantir el dret a decidir dels catalans, ara que el Pacte Nacional pel Referèndum ha assolit una entesa transversal entre les forces sobiranistes. Santamaría s'hi ha tornat denunciat el cas Santi Vidal, i insinuant que les derives del procés amenaçaven de posar en entredit els drets individuals.

"Nosaltres insistirem a reclamar un acord perquè és un dret per als qui voten 'sí' i per als qui voten 'no'. Estem disposats a negociar-ho tot, també la pregunta. Tenim estabilitat governamental, pressupostos i tenim la joia de la corona: el 80% de la població que vol votar. Persones que l'han votat inclús a vostè, a En Comú Podem, a Ciutadans, als socialistes. Si vostè s'encasta en el 'no', posarem igualment les urnes", ha argumentat Tardà. Santamaría s'hi ha tornat emparant-se en la Constitució, com a "fre per a l'abús dels governants, i que preserva el dret de tots".

Però el cara a cara ha elevat el to fins a l'extrem, quan el republicà ha reclamat a Santamaría que reprovés el portaveu del Partit Popular, Pablo Casado, per titllar de "xenòfob" el procés, aquest dilluns durant la roda de premsa a Génova. "S'ha denigrat el poble de Catalunya!", ha exclamat Tardà. Aleshores Santamaría s'ha aixecat disparant contra el número dos d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián. "Té vostè més fina la pell que no pas la boca, senyor Tardà. Vol que fem un curs d'urbanitat parlamentària al senyor Rufián?", ha ironitzat. La vicepresidenta ha començat a desgranar llavors el reguitzell de denúncies sobre Vidal.

"Tendeixen a confondre independentisme amb Catalunya, al més pur mode absolutista. Jo parlo en nom del govern [espanyol], i val a dir que vostè també són més útils al procés quan callen que quan parlen. El que vostè diu és il·legal i vostès avantposen el dret a decidir al dret de la persona. Qui ha dit que això és il·legal és el pare de la "Constitució catalana", el voste senador. Ara es qualifica els funcionaris per si s'agafen un dia lliure per anar al judici d'Artur Mas. Això no és consens social ni democràcia", ha tancat amb una tensió palpable a l'ambient.

El to de la número dos del president Mariano Rajoy ha estat aleshores reclamar que Junts pel Sí abandoni la CUP i "abraci" l'entesa amb les forces de la cambra baixa espanyola. El mateix Rajoy, quan sortia de l'hemicicle, ha afirmat que li resultava "més difícil parlar amb alguns líders" del procés, que amb Catalunya. "Volen ras i curt, i a més ho diuen, fer les coses saltant-se la llei: No es pot celebrar un referèndum il·legal ", ha tancat.