El cap del Servei Exterior d'Intel·ligència russa, Sergey Naryshkin, ha criticat aquest dijous les "elits europees" per no reconèixer el referèndum de l'1-O a Catalunya i reprimir-ne organitzadors, segons l'agència estatal russa Sputnik. "Quan a Catalunya els van incomodar els resultats del referèndum, la màxima i més democràtica forma d'expressió de la voluntat popular, llavors no només es van negar a reconèixer-los, sinó que també van sotmetre els promotors de la votació a represàlies polítiques", ha dit Narishkin en una conferència internacional dedicada al 30 aniversari de l'Institut d'Europa de l'Acadèmia de Ciències de Rússia.

Narishkin ha argumentat que avui dia existeix un abisme "entre la percepció de la vida per part de l'euroburocràcia i per la resta de la població, que cada vegada més se sent com una classe unida que fa front a la direcció". I ha afegit que "les elits europees continuen posicionant-se com a exemple de paladins de la democràcia".

Les declaracions s'han produït mentre la pretesa interferència de Moscou en la crisi de Catalunya, que tindria per objectiu promoure l'independentisme a través de xarxes socials, amenaça de fer efecte en les relacions bilaterals entre Rússia i Espanya.

El ministeri rus d'Exteriors ha advertit avui que les acusacions "infundades" del Govern espanyol contra Rússia poden erosionar les relacions entre els dos països i ha demanat a Madrid que presenti proves. "Ens agradaria que els nostres col·legues espanyols comencessin a respondre de les seves paraules i presentessin dades concretes" que avalin la presumpta interferència, ha dit la portaveu del Ministeri, Maria Zajàrova, en conferència de premsa.