La visita del rei Felip VI a València d’aquest dijous en ocasió del lliurament dels premis Jaume I va tenir un fil musical excepcional. El Rei i la seva dona van ser rebuts per un grup de dolçainers i tabalers que van interpretar fora de programa i davant els monarques El cant dels Maulets, una cançó de clar signe antiborbònic i que inclou a la seva lletra frases com "I si no l’empara el rei nostre senyor, tallarem la cua a Felip de Borbó".

Així, els Reis i les principals autoritats que van assistir a l’acte, com el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, l’alcalde de València, Joan Ribó, i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, van haver d’escoltar la melodia, tal com ja va passar l’any 2015, quan també es va interpretar la mateixa peça a manera de rebuda.

 

El Cant dels Maulets és una cançó original del grup de música tradicional Al Tall editada per primer cop el 1978 dins l’àlbum Quan el mal ve d’Almansa. La seva lletra recrea el sentiment de joia dels maulets, combatents proaustriacistes durant la Guerra de Successió, en especial "perquè Carles d'Àustria ha jurat els furs" i per això mateix té un component antiborbònic però no antimonàrquic.

De fet, la frase que nomena directament el rei Borbó, en referència a l’antecessor i homònim de l’actual rei espanyol, es refereix a "l’empara" del "rei nostre senyor" en referència a l’arxiduc Carles.

La cançó ha estat popularitzada recentment pel grup Obrint Pas. De fet, les imatges de l’arribada del Rei han estat compartides per Facebook per Miquel Gironés, dolçainer d’Obrint Pas.