Dues cartes, dues humiliacions. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha enviat una carta al president valencià, Ximo Puig, i una altra a la vicepresidenta, Mònica Oltra, amb l'objectiu de traslladar-los el seu convenciment que el govern valencià té una actitud "indecent". 

Així ho publica el diari valencià Levante, que explica que mentre a Puig l'acusa de ser incapaç de dir-li en persona el que pensa sobre ell, a Oltra li etziba que "em recorden vostès als temps de Franco, quan se censuraven homilies".

Cañizares s'ha volgut regirar amb força per les declaracions que el president del País Valencià va fer referint-se a les declaracions del cardenal contra l'"imperi gay". Puig va dir a les Corts, interpel·lat pel síndic de Compromís, Fran Ferri, que els seus atacs verbals són "impropis de qui ostenta tan alta responsabilitat".

Davant d'això, Cañizares s'ho va prendre com a una punyalada per l'esquena i ha volgut tornar-s'hi. També ha deixat amb la boca oberta gairebé tothom en dir en relació als homosexuals que "tinc un màxim i exquisit respecte cap a aquestes persones i la seva dignitat". 

El Consell respon

Si Cañizares no frena i abaixa el to, el govern valencià s'està plantejant recórrer les seves declaracions. Així ho ha anunciat avui Oltra al Fòrum Europa de València, i s'ha lamentat que "cada dia esmorzem amb una sortida de to més preocupant que l'anterior". Al seu parer, qualsevol persona és lliure d'opinar com vulgui, però no amb aquest matís perquè "és molt perillós que una persona tan important faci declaracions que poden incitar a l'odi".

El president valencià ha decidit no jugar a aquest joc i no entrar en gaires detalls, però sí que ha posat sobre la taula que "dos no discuteixen si un no vol, i jo no vull". En cas que decidissin acabar recorrent les declaracions del cardenal, Puig ha assegurat que ho faran "sense entorpir les bones relacions que han d'existir entre les institucions" perquè, a banda del respecte que té cap a les persones de qualsevol religió, "no vull que hi hagi un espai de confrontació que està fora de la història".

Cañizares retira les paraules

En una altra carta, el cardenal -ofès- retira les seves paraules sobre l'"imperi gay" i les ideologies feministes, però ho fa per aprofitar per demanar a Puig que retiri les declaracions que va fer sobre ell a les Corts "per justícia amb l'Església". Al seu parer, les paraules del president valencià "falten al respecte fonamental de llibertat religiosa" i, a més, ha considerat que se'l va sotmetre a un judici sense defensa per part seva. 

"No sé què van pintar allà. Se'm va insultar greument, se'm va acusar donant-me lliçons de cristianisme -quina paradoxa!-, de què no sóc gens cristià i es va contraposar el Papa a la meva persona", s'ha lamentat. Tanmateix, però, ha volgut deixar clar que no l'importen aquests insults perquè, ha assegurat, "només m'importa el judici de Déu".