L'aplicació de l'article 155 de la Constitució no hauria de ser una amenaça per als plans del Govern català. Si més no, això és el que s'extreu de les declaracions a Rac1 de l'expresident de les Canàries, Lorenzo Olarte (CDS), que ha assegurat que el seu govern ja va ser alertat de l'aplicació de l'articulat però que ell “va passar-ne olímpicament”.

Olearte fa referència a una situació que es va produir l'any 1989. Aleshores, les Canàries es negaven a aplicar l'eliminació d'aranzels que establia el Tractat d'Adhesió a la Comunitat Europea —després de la seva adhesió—, després de concloure que perjudicava econòmicament les illes. El govern canari no va acceptar l'acord i va exigir excepcions fiscals per entrar a la UE.

Aleshores, el Govern espanyol va amenaçar amb aplicar l'article 155 de la Constitució. L'executiu de Madrid, presidit del socialista Felipe González, va aprovar enviar un requeriment a les Canàries per a la aplicació immediata a la comunitat autònoma del desarmament aranzelari. Però no va tenir cap efecte ni es va retirar cap competència a les illes. "Em van enviar el requeriment per aplicar-nos el 155. Però Canàries no perjudicava Espanya", ha exposat l'expresident canari, que ha assegurat que va "passar olímpicament de la carta" i que va "menysprear el 155".

D'aquell moment, Olearte també recorda les promeses que li va fer el Govern espanyol. Promeses que no duien enlloc. "Ningú ens va dir res: Tot eren promeses, però res concret i ens van amenaçar amb l’article 155 si no complíem amb la norma", ha recordat el mandatari. Finalment, la crisi es va solucionar amb una estratègia astuta del líder canari. "Vaig amenaçar Felipe González amb crear un Estat propi", ha explicat sobre la crisi territorial. "La pressió va funcionar. Madrid es va preocupar i van arribar les reunions per solucionar el tema", ha explicat sobre la solució del conflicte, que va quedar finalment suspès.