S'incrementen els nervis i la tensió a un mes just per l'1-O. Els unionistes, que segons diuen públicament tenen clar que no hi haurà urnes i que els catalans no podran votar el referèndum, porten orquestrant des de fa temps la campanya pel 'no' —encara que diguin que no volen fer campanya perquè no es votarà— i l'última perla a sortir a la llum ha estat la inauguració d'una campanya per convertir setembre en "el mes de la unitat d'Espanya".

Sota l'argument que "setembre camina" i que "cada dia ens acosta més a l'1 d'octubre", l'autor del blog General Dávila —que deixa clar a la introducció de la seva pàgina que "no hi ha res com el soldat espanyol i la meva única aspiració sempre ha estat ser a la seva alçada— crida els espanyols a "hissar la Bandera a casa seva, que es vegi als balcons, als seus canells, a les seves xarxes socials". El seu objectiu és "que tothom sàpiga que estem pendents, atents, ferms i decidits a defensar la nostra història, la nostra unitat, Espanya".

Per aconseguir-ho, i segons assegura ell mateix, han demanat a "il·lustre's espanyols de tots els àmbits de la societat, amb independència de les seves opcions polítiques, que s'uneixin a nosaltres i ens parlin d'Espanya, de la unitat d'Espanya, de la pluralitat de les seves terres i la seva gent, però com a projecte comú que tots hem de participar".

Això sí. No dirà noms de totes aquestes personalitats que, segons ell, han respòs de forma "unànime". Només es limita a dir que "tots són molt coneguts" i que "és un regal comptar amb ells".

Sentir Espanya

La seva crida ja té lema: "Parlar d'Espanya, sentir Espanya, cridar Espanya. El mes de setembre del 2017 és el mes d'Espanya. Per Espanya. Tot per Espanya". L'escrit està signat per l'"equip de redacció del blog" i acaba amb un sonet del coronel Félix Torres Murillo, que alava Espanya i "la força en la seva unitat i les seves conviccions".

Tot plegat ho escriuen en un text titulat "La unitat d'Espanya. La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible de tots els espanyols" que, a banda d'això, també destaca que "és la llei la que conforma la nostra convivència i solidaritat: la indissoluble unitat de la nació espanyola".

L'escrit vol fer veure que "uns pocs, molt pocs, ens inciten a l'enfrontament que, encara que no es produeixi, deixarà obertes ferides, quasi incurables entre germans". Ara bé. Admet que "està en greu risc la unitat d'Espanya" i critica que els espanyols "aguanten el que mai s'ha vist: que se'ls parli alt i amb mentida".

Mentida que també consideren que és demanar diàleg perquè, a parer seu, "és una inútil proposta" i culpa les institucions d'aquest "problema" per "no convocar-nos, no reclamar-nos i no confrontar-nos".