C's, PSC i PP han coincidit aquest dijous en què, després de la polèmica per les filtracions del coordinador d'organització del PDeCAT David Bonvehí, el referèndum no se celebrarà i el procés no culminarà en independència. El secretari de comunicació de Cs, Fernando de Páramo, ha donat per fet que hi haurà eleccions autonòmiques a Catalunya. De Páramo ha destacat que el PDeCAT reconeix en privat que hi haurà eleccions, malgrat que en públic "intenten repetir el 9-N".

Ha assegurat que a Bonvehí "entre mentida i mentida se li ha escapat una veritat", i que és molt típic del seu partit dir una cosa en privat i una altra en públic. De Páramo també ha alertat d'una "guerra de cadires" entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont (PDeCAT), i el vicepresident, Oriol Junqueras (ERC), i ha demanat que no ho paguin amb els catalans.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, també ha deixat per impossible la celebració d'un referèndum. "Una cosa és el que diuen quan estan davant dels mitjans de comunicació i una altra quan estan en reunions privades, on reconeixen que el referèndum no se celebrarà", ha declarat. El dirigent popular ha afegit que el PDeCAT és "molt conscient" que no hi haurà referèndum però que manté el seu relat per raons electoralistes.

Per la seva part, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha advertit que "no és bo tenir un doble discurs". "No és bo per a ningú, ni per a la política ni per als ciutadans de Catalunya ni per a la mateixa persona que ho fa. S'ha de tenir sempre el mateix discurs, en públic i en privat", ha raonat Illa.

Ha dit que els socialistes sempre han pensat que "el procés secessionista no va enlloc" i que ells plantegen una reforma federal de la Constitució que haurien d'acabar votant també els catalans.