El diputat de la CUP, Albert Botran, ha llançat un dur retret al president dels populars catalans, Xavier García Albiol, i l'ha titllat de racista. Ho ha fet durant el ple específic sobre l'aplicació de l'article 155 que s'ha celebrat aquest dijous al Parlament, després que el popular hagués denunciat que no vol que el seu pare andalús hagi d'ensenyar el passaport per anar a la seva terra natal. Botran ha assegurat que ja hi ha catalans que han d'ensenyar el passaport quan van al seu país, i li ha etzibat: "Pot ser són els marroquins, xinesos i romanesos que vostè volia escombrar de Badalona?". "No manarà mai a la República catalana", ha sentenciat.

Aquesta clatellada de Botran a Albiol ha provocat un fort aplaudiment de la bancada de la CUP però també de la de Junts pel Sí, inclosa la del president Carles Puigdemont.

En la seva intervenció, Botran també ha llançat un missatge a Catalunya Sí que es Pot assegurant que "sí que es pot, nosaltres sí que ens ho creiem", i un altre contra el Govern per decidir als "despatxos" els propers passos del procés i no "als carrers, que són lluminosos". La CUP ja havia avisat abans de començar el ple que no acceptarà cap “negociació en despatxos després que el president es reunís al Palau de la Generalitat amb diputats de JxSí, representants d'ERC i PDeCAT i de les entitats sobiranistes, sense tenir-los en compte.

"Defensarem fins a les darreres conseqüències la República"

Per altra banda, el diputat Benet Salellas, amb qui Botran s'ha partit el temps de la intervenció, ha assegurat que "defensarem fins a les darreres conseqüències la República proclamada per més de dos milions de persones". Salellas també ha criticat l'intent de suspensió de l'autonomia de Catalunya assegurant que l'article 155 és "una arma de destrucció massiva".

Benet Salellas Parlament - Sergi Alcazar

El diputat de la CUP també ha assegurat que veu l'aplicació d'aquest article de la Constitució com "un càstig col·lectiu per haver-nos sortit del guió del règim del 78" i ha advertit a PP, PSOE i Cs que "el que esteu fent és il·legal". En aquest sentit, el diputat de la CUP ha retret als socialistes que volen posar a governar Catalunya un partit corrupte i que només ha tret un 8% dels vots a Catalunya.

Pel que fa a la demanda d'eleccions llançada pel PSC i CSQP, Salellas s'ha preguntat quines garanties hi ha que populars i Ciutadans respectin els resultats de les eleccions si les guanyen els partits independentistes. En aquest sentit, ha recordat l'empresonament dels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i el fet que la Fiscalia ja hagi advertit d'una possible querella de sedició contra el president Puigdemont.