El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha atribuït avui una part "important" del seu retorn a la primera línia de la política al "risc" que Espanya perdi Catalunya i a la seva convicció que des de la feina que fa pot "fer alguna cosa per evitar-ho".

"A dir veritat, per a mi, Espanya avui té un risc: el de perdre una part del territori, l'assumpte català. El problema per a Espanya és fer créixer la unitat del país i no és conjuntural, és existencial", ha afirmat el ministre en un fòrum a la ciutat de Nova York. Preguntat per quina va ser la seva motivació per tornar a la política, el ministre ha revelat que la potencial independència de Catalunya va ser "important" en la seva decisió.

Borrell participava en una conversa amb el director per a les Amèriques del diari El País, Javier Moreno, com a cloenda d'un esdeveniment sobre comerç organitzat per aquest mitjà i la Cambra de Comerç espanyola, i ha tornat a pronunciar-se sobre el tema català en la seva segona jornada a Nova York.

Abans del canvi de Govern espanyol, que ara encapçala el socialista Pedro Sánchez, el titular de la diplomàcia espanyola va fer xerrades en universitats nord-americanes i allà es va adonar que la gent "entenia incorrectament la situació a Espanya", segons ha explicat. "No només als EUA, també a Europa, al Regne Unit... Pensen que a Espanya, Franco segueix viu. Això mereix una resposta. Hem d'explicar que Espanya està entre les 20 democràcies més desenvolupades, per davant de Bèlgica", ha assegurat Borrell citant dades del Banc Mundial.

En aquest sentit, el ministre ha criticat, com va fer aquest dijous en un esdeveniment a la Universitat de Nova York, que el moviment independentista ha generat una narrativa, ajudada al seu entendre pel mitjà televisiu, en la qual "es parla de presos polítics i d'exili". "Tenim un problema polític, però a Espanya no hi ha presos polítics, és una democràcia completa amb un estat de dret. No som perfectes, però els indicadors mostren que ho estem fent bastant bé i que no som un règim repressiu", ha insistit.

Borrell ha afirmat que parlar de presos polítics "fa pensar que Franco ha tornat", i per això es pregunta a si mateix, remetent-se a la seva experiència vital durant la dictadura, si la gent "sap el que significava" viure sota el règim franquista. Ha matisat que això no significa que l'Executiu que dirigia el popular Mariano Rajoy no cometés "grans errors". Ha ironitzant amb el fet que a Espanya "es veuen els toros des de la barrera", i ha reconegut que "intentar evitar el referèndum de l'1-O utilitzant la policia espanyola va ser una missió impossible".

Referèndum del Quebec
 

"Si la policia catalana (Mossos d'Esquadra) no havia de fer aquesta feina, era impossible fingir que l'espanyola ho faria", ha sostingut el ministre, que ha posat com un exemple més desitjable el cas del referèndum del Quebec, que ha estat considerat "no il·legal, però no en acord amb el Govern canadenc".

Reconeixent com de complicada és la situació, el ministre ha repetit que el conflicte tardaria 20 anys a resoldre's, i ha assegurat que el govern del qual forma part està "construint ponts per dialogar i calmar ànims" en un marc constitucional.