L'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell ha fet una crida a tots els espanyols perquè no boicotegin els productes catalans, ja que suposaria castigar els treballadors en un moment en el qual la situació econòmica de Catalunya és "realment preocupant". Segons la seva opinió, tots els espanyols haurien d'intentar evitar que es deteriori més aquesta situació i haurien d'aturar tota mena de boicot contra els productes catalans.

"Si us plau, aturin això, no castiguin els treballadors de Catalunya, no boicotegin els productes catalans, contribueixin a reconstruir una relació d'afecte o patiran molt els que menys culpa hi tenen i no solucionarem el problema", ha afegit Borrell, després de declarar com a testimoni en el judici contra l'antiga cúpula d'Abengoa.

A preguntes dels periodistes, ha recalcat que, malgrat que dirigents catalans com el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'expresident Artur Mas diguessin que la independència no tindria conseqüències econòmiques, el cert és que ja són més de 800 les empreses que han retirat la seu social de Catalunya.

Però el més preocupant, ha assegurat, és que no només es tracta de grans empreses, sinó que tot el teixit econòmic català ja està patint aquesta situació i "aquesta és una de les conseqüències greus, ja inevitables, passi el que passi, com va ocórrer al Quebec".

Borrell ha recordat que alguns, com ell, ja van avisar fa temps que el conflicte català provocaria un col·lapse en les relacions comercials amb la resta de l'Estat i que el risc d'abandonar la zona euro és una cosa que portaria moltes empreses a la deslocalització.

Al mateix temps, l'exministre ha alertat que com més temps duri aquesta situació d'indefinició i de conflicte polític, més gran serà la desconfiança, la inseguretat jurídica i, per tant, l'"hemorràgia econòmica", que afectarà la resta de l'Estat i, naturalment, Catalunya.