L'exministre ministre socialista i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell ha assegurat aquest dimarts a Brussel·les que l'article 155 de la Constitució espanyola "tampoc no és la bomba atòmica", al mateix temps que ha criticat el "cop d'Estat" que ha tingut lloc a Catalunya després d'haver-se violat tant la legislació espanyola com la catalana.

"Doncs la veritat és que no ho sé, però l'article 155 tampoc no és la bomba atòmica. És una cosa que és a la Constitució, és també a la Constitució alemanya i preveu únicament que en el cas que un govern no compleixi la legalitat, el govern central pugui intervenir per fer-la complir", ha assegurat en declaracions als mitjans després de ser preguntat si s'ha d'activar l'esmentat article.

L'expresident de l'Eurocambra ha acudit a la capital de Bèlgica per presentar el llibre Escolta Catalunya, escolta Espanya, del qual és coautor, i ha explicat que ha estat escrit per quatre persones "en contra del separatisme, en contra de la secessió i a favor del diàleg". "Som persones de diferents partits polítics, amb diferents sensibilitats, que ens uneix pensar que el que està passant a Catalunya és una violació flagrant de la llei, tant de la llei espanyola com de la llei catalana", ha assenyalat.

Estatut "violat"

En aquest sentit, l'exministre socialista ha defensat que l'Estatut "ha estat completament violat", igual com els reglaments parlamentaris, pel que ha subratllat que es tracta d'un "cop d'estat". "És el pas d'una legalitat a una altra d'una manera no violenta, però els cops d'Estat no tenen per què ser violents, basta que s'anul·li arbitràriament una legalitat per imposar-ne una altra", ha remarcat.

De la mateixa manera, ha reiterat que el referèndum de Catalunya "no té cap reconeixement en el dret internacional malgrat el que diu i rediu el senyor Junqueras", amb referència al discurs que invoca el dret d'autodeterminació per justificar el procés independentista català.

D'altra banda, Borrell ha assegurat que els governs d'Espanya "no han estat a l'altura del repte que significava el desafiament independentista català". "Està clar que aquest govern en particular tampoc, però tampoc els altres no s'han pres prou seriosament el que això representava", ha dit.

Segons la seva opinió, els diferents governs centrals "han abdicat d'una tasca imprescindible" que és "fer pedagogia, explicar, demostrar les mentides de l'independentisme i trobar una solució als problemes que hi ha". "El govern espanyol no ha estat capaç de fer-ho, no ha pogut, no ha volgut i ara es troba en una situació certament complicada en la qual no li queda més remei que exigir el compliment de la legalitat, altrament no seria un Estat", ha afirmat