_MG_7815

"Crearem estructures d'Estat sòlides per passar de l'autonomia a l'estat català". Aquest ha estat el primer compromís de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, en la comissió del Parlament per informar dels objectius i les actuacions del seu departament.

En aquest sentit, la seva màxima prioritat serà "el benestar de les persones", ha assegurat. Donar resposta a les necessitats actuals, però també "treballar en el marc que ha de permetre la desconnexió".

"Vivim un temps extraordinari". Per això, seguint un mandat democràtic, "el govern està cridat a fer coses úniques, pensant en l’interès comú", ha afegit durant la seva intervenció. "Tenim el dret a governar-nos i el dret a disposar de les eines que garanteixin la viabilitat del nostre país". ha reclamat davant els diputats. "Quina sort, tot està per fer, i tot es possible", ha sentenciat parafrasejant Miquel Martí i Pol.

Habitatge

En aquesta legislatura, les polítiques d'habitatge depenen de la conselleria de Governació. Per això, la consellera ha assegurat que serà una prioritat "evitar que moltes famílies perdin casa seva"

"Aturarem tots els desnonaments en situació d'emergència social", s'ha compromès Borràs. En aquests moments, Generalitat i ajuntaments tenen quantificats 1.500 casos en aquesta situació i el compromís es soluciona'ls en 9 mesos.

Per tant, aquests seran ara mateix la seva prioritat. "Tots tenim clar que quan parlem de números estem parlant de persones, de gent que viu situacions difícils", ha recordat la consellera.

Borràs ha posat sobre la taula un reguitzell de mesures en aquest sentit. En total, 22 punts en matèria d'habitatge. Una part d'aquestes mesures ja estan en marxa, però, altres "depenen dels pressupostos".

El compromís del govern és que cap família en situació d'emergència es quedi sense habitatge. En aquest sentit, disposa de quatre eines ara mateix:

  • Ajuts d'urgència per pagar lloguers i quotes d'hipoteca, fins a un màxim de 5.400 euros anuals.
  • Ampliar el parc públic de lloguer social que ara mateix està en 25.000 habitatges.
  • Si aquest parc no és suficient, llavors, s'aposta per promoure la cessió d'ús temporal dels pisos buits dels grans tenidors, bàsicament els bancs (que preveu la ILP aprovada el mes de juliol). Amb la possibilitat de sancionar les entitats si no volen cedir els habitatges buits. "Serem implacables", segons Borràs.
  • L'últim recurs del govern serà recórrer al parc privat d'habitatge. En aquest cas, la Generalitat es farà càrrec del 60% del preu de lloguer i l'altre 40%, l'ajuntament.

Món local

"A Catalunya, hem de començar a pensar com volem organitzar el món local en el nou estat". Amb aquesta afirmació, la consellera Meritxell Borràs, s'ha compromès a escoltar la veu dels consistoris, "treball cooperatiu", ha afirmat. En aquest sentit, també ha anunciat un Congrés Nacional del Món Local per debatre, tots junts, el repte del pas a l'estat català.  L'objectiu és que d'aquesta trobada en surtin les bases per començar a elaborar les lleis de Governs i de Finances locals.

Oferta pública

La consellera ha anunciat una nova oferta d'ocupació pública, atès la taxa de reposició. Bàsicament, "una oferta que cobreixi les necessitats", en col·lectius com ara els Mossos d'Esquadra. Borràs ha lamentat que es vulgui vendre l'administració pública catalana com un "monstre", quan té "una baixa ocupació pública si ho comparem amb altres estats", ha defensat. Assegura que "cal abordar la gestió i no pas la dimensió". En aquest sentit, la consellera ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als treballadors públics: "no farem cap il·legalitat", referència al camí cap a la independència. Fotos: Sergi Alcàzar