"Ens estem acostumant a acceptar actituds colonialistes que són motiu d'escàndol, com si estiguéssim en un estat d'excepció". Amb aquestes paraules, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha denunciat una persecució d'idees per part del govern espanyol.

En la conferència del Fòrum Europa, Borràs ha criticat durament la querella presentada per la Fiscalia per la compra d'urnes: "És una querella presentada per instruccions del govern de l'Estat", ha comentat la consellera en un discurs en què ha remarcat la feblesa de la separació de poders a l'Estat espanyol. En aquest sentit, Borràs ha apuntat cap a una "utilització barroera de la justícia i dels mecanismes de l’Estat legals i no legals" per part del govern espanyol, tot amb l'objectiu de combatre determinades idees.

A l'acte, que ha tingut Borràs com a protagonista, hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera de la Presidència, Neus Munté; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el conseller de Cultura, Santi Vila, i el president de l'ACM, Miquel Buch, entre d'altres personalitats de la política catalana. A la consellera l'ha presentada l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, que va ser la seva rival a la política municipal durant molts anys.  

"La recentralització més important dels darrers 40 anys"

Borràs ha explicat que "la crisi ha fet créixer el populisme" i que aquest "no serà la solució", sinó que "pot ser part del problema". En aquest sentit, creu que el context econòmic ha demostrat que Catalunya i Espanya tenen "models molt diferents d’entendre i afrontar les coses". I, mentre que Catalunya fa passos en les seves aspiracions sobiranistes, Borràs adverteix que l’Estat ha utilitzat la crisi com una excusa per "fer la més gran recentralització dels darrers 40 anys".

Tot i aquesta actitud de l'Estat espanyol, Borràs ha apel·lat altre cop a un pacte amb les institucions espanyoles. "Nosaltres estem disposats a pactar", ha explicat Borràs, que ha afegit que tot i la voluntat d'acostar posicions, "dos no pacten si un no vol".