L'augment constant del lloguer dels pisos a la ciutat de Barcelona, i la possibilitat que es pugui tornar a crear una bombolla immobiliària, és el que ha fet que la Generalitat hagi decidit crear un índex per tal de regular els lloguers més alts i poder-hi fer front. És aquest anunci el que ha portat a l'alcaldessa Ada Colau a criticar el Govern. No pas per la iniciativa, que celebra, sinó perquè critica que arriba un any tard. 

En un escrit a Facebook, l'alcaldessa de Barcelona ha criticat a la Generalitat perquè assegura que des del consistori "portem un any alertant d'una bombolla especulativa insostenible", però que des de la Generalitat els deien que "que regular un mercat privat era impossible i contraproduent". Colau assegura que "per fi" el Govern ha donat el pas, matisant que ho fa "un any tard", i demana que es concreti la mesura. 

Davant d'aquestes crítiques, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha assegurat que fa un any ja es va anunciar en seu parlamentaria que calia una llei d'arrendaments pròpia que donés resposta a la problemàtica catalana. Borràs explica en el seu missatge els diferents passos que ha fet la seva conselleria per arribar a la proposta actual, i ha criticat Colau assegurant que "l'habitatge no és una qüestió de penjar-se medalles, de qui diu què abans o qui passa la pilota a l'altre". 

Borràs, explica que des de l'Administració "cal donar solucions efectives i possibilistes, i fer-ho sense improvisar i de forma participativa amb qui ho ha d'aplicar". La consellera també assegura que cal "estudiar-ho bé" i fugir de l'"avui per demà imposant un decret en base a un apriorisme ideològic". Al final del seu missatge, la consellera assegura que l'habitatge és un dret, i que cal que totes les administracions treballin "conjuntament" per garantir-lo.