El relleu de Carles Puigdemont al capdavant del PDeCAT està a l'ordre del dia de les converses de partit i els seus dirigent treballen amb totes les opcions de cara al possible nom per substituir-lo. El responsable d'organització del PDeCAT, David Bonvehí, així ho deixa veure en un dinar amb càrrecs electes i del partit de la comarca del Bages el passat 31 de març passat. Durant la trobada, Bonvehí explorava totes les opcions sobre el procés sobiranista i, tot i que en cap moment tancava la porta a què el procés sortís bé, també deixava clar que si acaba malament, el partit presentarà "un candidat autonomista". 

El dirigent demòcrata explica, en uns àudios del dinar filtrats a ElDiario.es, que "si el procés acaba bé i som independents s'haurà de buscar un personatge que representi ideològicament el que volem disputar nosaltres", per altra banda assegura que "si el procés no està acabat i estem en mig de la voràgine, haurem de buscar algú molt independentista", però també deixa clar que "si el procés és un desastre, haurem de buscar algú autonomista. 

Durant la conversa filtrada, Bonvehí també explica que el partit té problemes per la "radicalitat" que alguns dels electors veuen al PDeCAT. De fet, assegura que cada cop més el líder d'ERC, Oriol Junqueras, sembla el "moderat" i "la gent el vota per moderat". En aquest sentit, el dirigent assegura que "nosaltres no podem ser més radicals que ERc o la CUP" perquè "la gent no és tan radical". A més, assegura que creu que "els votants de bona fe" de la ja extingida Unió Democràtica "han de votar als nostres".

Bonvehí també elogia durant el dinar la figura del conseller de Cultura, Santi Vila, com un polític "capaç de posar la mirada una mica més enllà i no tan personalista" i assegura que el veu com a candidat del partit que podria guanyar l'alcaldia de Barcelona a Ada Colau.

"No renunciarem a la independència"

Després de la filtració d'aquestes paraules, Bonvehí ha volgut matisar-ho en declaracions a Rac 1 i després a Catalunya Ràdio. El dirigent ha assegurat que no sabia que l'estaven gravant i que li sap greu que no li demanessin permís per gravar-ho. Bonvehí afirma que és un "anàlisi" fet en una "reunió interna" i creu que les seves paraules s'han tret de "context".

Bonvehí ha assegurat que com a partit "lluitem cada dia per la independència", però que com a dirigent ha de contemplar "tots els escenaris" i defensa que no diu "res extraordinari". D'aquesta manera, el responsable d'organització del PDeCAT ha reafirmat que si no hi ha referèndum o es perd, "serà acabar en fracàs" el procés, i caldrà buscar un candidat "disposat a anar a unes eleccions autonòmiques".

D'aquesta manera, ha matisat que es busqués un candidat "autonomista" com a tal, terme utilitzat durant el dinar difós en les gravacions, i assegura que com a partit "mai renunciarem a la independència del nostre país", com consta als estatus del partit. Bonvehí també ha assegurat que creu que hi haurà referèndum i que seria "estrany" que no fos així perquè no veu motius perquè no sigui així.