El bloqueig dels comptes de la Generalitat per part del govern espanyol per aturar el referèndum català ha acabat passant factura als centres universitaris i de recerca. Només poden disposar de les partides que ja estaven pressupostades, però la cosa es complica quan han de fer pagaments imprevistos. 

En total, més de 40 centres de recerca han estat afectats per aquesta mesura. El director dels Centres de Recerca de Catalunya, Lluís Rovira, ha denunciat, en declaracions a TV3, que s'han d'aturar alguns projectes perquè s'han vist obligats a aturar compres a proveïdors.

"No entenem, en absolut, que se'ns criminalitzi o se'ns posi en una llista negra pel fet de fer la nostra activitat habitual. Creiem que és absolutament il·legítim, desproporcionat, i la veritat és que el nostre sector està molt, molt enfadat", ha alertat Rovira.

Per una banda, no saben si podran cobrar les nòmines amb normalitat, tenen dificultats per poder fer pagaments quotidians, a causa dels nombrosos tràmits necessaris per demanar l'autorització al Ministeri d'Hisenda. D'altra banda, també s'han bloquejat les targetes dels científics que són fora en congressos a l'estranger.

Aquesta mesura pot provocar la paralització de recerca i assajos clínics ja actius, a més d'afectar fons europeus i privats que havien decidit invertir en investigació.