El PSOE comença a mostrar els símptomes del debat que s'obrirà a partir de divendres a Ferraz quan Mariano Rajoy certifiqui el seu fracàs en la investidura. És a dir, sobre la possibilitat d'intentar un govern alternatiu o abstenir-se davant del pacte entre PP i Ciutadans. El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha instat el seu partit a convocar un comitè federal per analitzar el camí a emprendre per evitar terceres eleccions. Vara era tradicionalment partidari de l'abstenció, per bé que ara evita la paraula en qüestió. 

"Espanya necessita tenir un govern i si tu no pots fer-ho, has de deixar a algú que ho faci" ha exposat el president extremeny en la roda de premsa posterior al Consell de Govern de la seva comunitat. El president autonòmic va ser un dels ideòlegs de la teoria de les "mínimes abstencions d'última hora" si Rajoy assolia algun pacte que estigués entorn dels 170 escons. Vara afirma que no es desdiu del seu posicionament anterior, però es mostra prudent el mateix dia en què el líder popular compareixerà al parlament espanyol per pronunciar el seu discurs d'investidura. 

Sánchez manté l'ambigüitat sobre què pensa fer a partir de divendres i afirma que només hi haurà comitè federal si es produeixen canvis en l'escenari polític. Tanmateix, existeix al PSOE un corrent format pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la líder de les illes Balears, Francina Armengol, o el president valencià, Ximo Puig, partidaris que intenti un executiu alternatiu al PP. A aquest s'hi sumaria el diputat i exalcalde de San Sebastián, Odón Elorza, qui abroga per una alternativa d'esquerres. Podemos es manté ja a l'expectativa, com va anunciar Pablo Iglesias, fa dues setmanes.

Així les coses, alguns partidaris de l'abstenció, com sembla el cas de Vara, podrien ser-ho a canvi de pactar reformes conjuntament amb al seu partit. L'extremeny recorda que "abstenir-se no és donar suport al PP" i que amb els vots dels diputats del PSOE a aquestes dates es podria haver ja derogat la Llei Mordassa, la LOMCE i la Reforma Laboral. La tensió va in crescendo a Ferraz, mentre diputats com l'expresident de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, José Maria Barreda, creuen que el PSOE no podrà mantenir més temps el "tancament" vers Rajoy. 

La pressió econòmica sobre els líders territorials que governen en determinades autonomies, com ara Vara, comença a condicionar el seu posicionament. Un dels punts que preocupa, per exemple, és l'aprovació del sostre de dèficit de l'Estat, necessari per elaborar els pressupostos comunitaris. Aquesta és una mesura que la presidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, havia recordat per pressionar els socialistes durant les setmanes anteriors, després del Consell de Ministres.

La qüestió sobre la possible independència de Catalunya també estarà en el debat sobre què fer a partir de divendres i davant la possibilitat que Rajoy ho torni a intentar a l'octubre, després de les eleccions basques i gallegues. Vara creu que l'escenari actual és el "pitjor per fer front a un procés secessionista com el que s'està produint". "Però això sembla que només ho veiem alguns o ens atrevim a dir-ho" i pensa que no són bons "els silencis còmplices", sense indicar a qui fa referència amb aquesta acusació.