L'Ajuntament de Barcelona ha exigit al govern de Mariano Rajoy que reactivi els pagaments de les subvencions a entitats davant de la situació de bloqueig produït per l'article 155. ERC i el PDeCAT han exigit al govern de Ada Colau que posi mesures a la situació, mentre han exigit el pagament dels esmentats ajuts econòmics, una cosa que ha estat recolzada per la majoria de regidors.

Demòcrates i republicans han portat dues proposicions a la Comissió de Drets Socials que han aconseguit el suport dels grups independentistes i també del govern dels comuns. La ruptura de l'acord polític local s'ha fet visible amb el vot del PSC, que s'ha abstingut. Per la seva part, Ciutadans i el PP han votat en contra. Ambdues propostes demanen que es garanteixi el pagament dels ajuts a les entitats, que consideren que han quedat greument afectades per l'aplicació de l'article 155 —que ha deixat les subvencions congelades i que, segons la proposta, afecta a les seves activitats, pagaments i serveis.

La regidora del PDeCAT Maite Fandos ha alertat que la suspensió de l'autonomia ha "perjudicat" els barcelonins fins a portar al teixit associatiu a una situació "crítica". Per aquest motiu, ha demanat a la representant del PP en la Comissió, Ángeles Esteller, que es reactivin els pagaments. Per la seva part, la republicana Montserrat Benedí ha assenyalat que l'objectiu del govern central és "carregar-se" les entitats de Catalunya.

A tot això, el PP ha reaccionat acusant el Govern de la situació de les subvencions. Ángeles Esteller ha negat que l'aplicació de l'article 155 suposi un perill per a les entitats, sinó que ha servit per "desbloquejar i que els serveis públics funcionin normalment", i ha assenyalat el Govern com el responsable del retard dels pagaments a les associacions. "Podem tenir problemes amb algun cas concret, però s'estan desbloquejant amb la cooperació absoluta de tots els funcionaris de la Generalitat i de la Intervenció de l'estat", ha apuntat.