L'inesperat anunci de l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, de fer un camp de refugiats al nord de la ciutat segueix aixecant polseguera. Hidalgo va anunciar aquest dimarts l'obertura imminent d'un camp, ajustat a les normes de l'ONU, i que aculli els demandants d'asil "dignament" amb el confort necessari, en paraules de la mateixa alcaldessa. Barcelona, però, descarta totalment aquesta possibilitat. De fet, des del consistori asseguren que els "sobta" i els "sorprèn" la iniciativa parisenca. 

Segons ha confirmat a El Nacional el coordinador del pla de Ciutat Refugi de Barcelona, Ignasi Calbó, l'Ajuntament no aposta per un fer un camp de refugiats perquè ho considera un "model transitori" i una "solució arriscada" que difícilment pot complir amb les "condicions" òptimes. El govern d'Ada Colau assegura que prefereixen optar per la integració d'aquestes persones a la societat, tal com s'està fent ja amb la vintena de refugiats sirians que van arribar a Barcelona la setmana passada, i que estan repartits en diversos pisos de la ciutat. 

Aposten per la integració dels refugiats

El coordinador del pla de refugiats considera que ciutats com París, Barcelona, Berlín o Amsterdam tenen capacitats suficients per acollir els refugiats en condicions millors, ja que tenen recursos i no es veuen desbordades com Atenes, que davant de l'allau de demandants no hi poden fer front. A més, considera que no és comparable amb el cas de Grande Synthe (Dunquerque), tot i que ahir Hidalgo el va posar d'exemple, ja que allà no hi havia infraestructura per acollir-los i els refugiats no volien marxar i que, per tant, s'ha hagut de crear tot de nou.

Per fer un camp de nou cal una inversió, perquè, tal com explica Calbó, "cal una estructura nova, i s'ha de crear un habitatge, amb llum, gas, aigua...", una alternativa poc recomanable per al problema en ulls de l'ajuntament de Colau pel que suposa i perquè és una solució "transitòria" que no va a l'arrel del problema. Cal una "integració" a la societat, assegura el consistori.

Calbó, però, ha volgut mostrar-se prudent davant la iniciativa parisenca i no valorar els detalls de la proposta, ja que asseguren que no saben què ha pogut motivar a París a proposar això. Des del consistori asseguren que no han pogut posar-se en contacte aquest dimecres amb els seus homòlegs parisencs per parlar-ne, tot i que ho han intentat.

Barcelona, Ciutat Refugi

Tot i que Barcelona i París tenen una bona sintonia pel que fa al tema dels refugiats, demostrada en algunes reunions que han mantingut la socialista Hidalgo i la mateixa alcaldessa Ada Colau i pel fet que tenen una bona relació, des del govern barceloní no veuen la proposta d'Hidalgo amb massa bons ulls. Barcelona prefereix alinear-se amb ciutats com Berlín o Amsterdam en termes d'asil, per seguir la batalla en l'àmbit local per l'acolliment i integració dels qui marxen de Síria i d'altres guerres i situacions vulnerables. 

De fet, és ben conegut que Barcelona s'ha declarat des dels inicis de la crisi humanitària com una 'Ciutat Refugi' per a tots aquells que fugen de guerres com les de Síria i que ha assegurat que els refugiats són benvinguts a la ciutat, amb pancartes de "Refugees Welcome" penjades des de l'edifici de la plaça Sant Jaume. A més de presentar diverses propostes per ajudar en aquesta crisi. 

Tot i això, des de l'Ajuntament critiquen que tot i els seus "recursos, idees i ganes", no poden fer més perquè des del Govern espanyol, que és qui té competències en aquest àmbit, hi ha una clara falta de "voluntat" política.