El mateix dia que es compleix un mes de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el sobiranisme ha enviat un missatge la presó madrilenya de Soto del Real: “No esteu sols”. Convocades per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, centenars de persones s’han reunit aquest dijous al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i davant dels ajuntaments de tot el país, per a reclamar la llibertat immediata dels presos polítics.

Mitja hora abans de dos quarts de vuit de la tarda, hora de la convocatòria, desenes de persones ja s’han apropat fins al punt de concentració al crit de “presos polítics llibertat”, “guanyarem” i “el nostre president és Puigdemont”. Aprofitant la ubicació de la manifestació, la plaça també ha cridat “fora els okupes del Palau”. El moment àlgid ha tingut lloc quan, a dos quarts de nou, els manifestants han encès un llaç de llum, en solidaritat amb els Jordis i el Govern empresonat. "Presos polítics llibertat", han tornat a cridar. També han encès vuit globus de llum davant del Palau, pels vuit consellers empresonats.

Mani Sant Jaume 16N Sergi Alcàzar2

A més dels actuals líders de les entitats, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, també han acudit a la crida l’expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, i familiars dels presos polítics, com la dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet.

 L’actriu Agnès Busquets ha estat l’encarregada de llegir un manifest amb motiu del primer mes d’empresonament dels líders de les entitats sobiranistes, un fet que, segons el document, ha fet que l’Estat es mostri “tal com és: un règim autoritari ancorat en un passat ranci”. També denuncia el bloc del PP, el PSOE, el PSC i Ciutadans, que “no aporten solucions reals perquè formen part del problema en si mateix”.

El manifest fa tot un seguit d’exigències a l’Estat espanyol, com ara que es deixi de perseguir la presidenta del Parlament i els membres de la Mesa, que el Govern a Brussel·les pugui tornar de l’exili, que la majoria independentista “sigui escoltada i respectada”, o que “se’n vagin els policies que han enviat de Madrid” i els "mandarins que han enviat a destruir la Generalitat”.

Segons el text conjunt de l’ANC i Òmnium, el Govern de Carles Puigdemont va ser votat per fer allò que va fer el 27 d’octubre al Parlament. “Exigim el nostre dret a governar-nos lliurement a partir de la mateixa nit del 21 de desembre”, conclou. “Som demòcrates i mai no deixarem de perseguir el nostre objectiu més anhelat i preuat: la llibertat i la República Catalana”.

"Ens han unit més que mai"

El portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha començat el seu parlament llegint una carta que ha fet arribar avui Jordi Cuixart des de Soto del Real, on agraeix totes les mostres de suport que rep, des de cartes i llibres fins a poemes i postals. "Ens volien aïllar i ens han unit més que mai", assegura Cuixart en la missiva. "Les nostres institucions han rebut un atac sense precedents, però la resposta també ho està sent", es felicita el president de l'entitat.

Mauri ha reivindicat que "avui fa un mes que el llegat dels Jordis té més sentit que mai" enfront d'un Estat espanyol "sord i violent". Després d'exigir l'aturada de la repressió i de l'article 155, el líder accidental d'Òmnium ha cridat a votar el 21 de desembre davant un Estat que "només entén la raó de la imposició i la força". Davant d'això, ha promès, "nosaltres omplirem aquestes urnes de llibertat, justícia i tots aquells valors que volem que omplin la nostra República". Malgrat que els Jordis no hi són, "la força de tots nosaltres no ens la prendran mai".

alcoverro marcel mauri dona cuixart mani sant jaume - sergi alcazar

Per la seva part, Agustí Alcoberro ha llegit un fragment de la carta que aquest dijous al matí ha enviat Jordi Sànchez als socis de l'ANC, explicant la seva decisió de presentar-se per Junts per Catalunya i, com a conseqüència, dimitir com a president de l'Assemblea Nacional Catalana: "No hem renunciat ni renunciarem mai a construir un país lliure en democràcia i en absoluta llibertat. Aquest és el meu compromís. Ho ha estat des de sempre i ho continuarà sent en el futur".

Alcoberro ha denunciat que "el delicte dels nostres presidents va ser intentar evitar que hi hagués cap tipus de violència", i que es tracta de presos polítics que ni tan sols "han tingut dret a un judici". El fet d'estar a més de 600 quilòmetres de casa, ha lamentat, és un "càstig suplementari" per a ells i les seves famílies. Malgrat tot, ha emplaçat a "continuar el combat" i no aturar-se ni oblidar. "Hem emprès un camí que només ens pot dur a la República i a la victòria".

En nom de l’antiga Crida a la Solidaritat, l’escriptora Eva Piquer ha lamentat que “ens hem vist empesos a ressuscitar-la”. En aquest sentit ha recordat unes paraules de Lluís Llach, en el moment de la dissolució, qüestionant si era el moment de fer-ho. “Com sempre el Llach l’encerta”, ha dit Piquer. “Estimats Jordis, us enyorem i us esperem”.