La senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá ha reconegut avui al Suprem haver lliurat mil euros al PP com a donació desinteressada, mentre que ha remès al comitè electoral del partit a València per a qualsevol informació sobre una possible operació de blanqueig.

El Tribunal Suprem investiga la implicació de la senadora en un presumpte delicte de blanqueig de diner del grup popular en l'Ajuntament de València a través d'operacions conegudes com a "pitufeo", suposadament realitzades quan era alcaldessa d'aquesta ciutat, i que estan relacionades amb l'anomenat cas Imelsa. Consistien, suposadament, que regidors i assessors del partit lliuressin mil euros al grup municipal i els fossin tornats en metàl·lic en bitllets de 500.

L'exalcaldessa ha negat que els seus mil euros li hagin estat tornats i molt menys que hagi conegut aquest tipus de pràctiques suposadament utilitzades pel seu partit per blanquejar diners utilitzats per finançar-se, segons fonts jurídiques. En tot cas, ha remès al comitè de campanya, en el qual ella no participava, per a qualsevol investigació en aquest sentit.

Una hora i mitja

Barberá ha comparegut avui durant una hora aproximadament davant del jutge Cándido Conde Pumpido, el fiscal Juan Ignacio Campos i l'acusació popular exercida pel PSOE. Ha respost de manera molt concisa a les preguntes, abundants, dels dos primers, i no a les de l'acusació popular, segons altres fonts presents en la compareixença.



Les seves respostes han estat sempre limitades. Són les mateixes explicacions que figuren en les seves al·legacions davant del jutge d'instrucció del cas a València i s'hi ha remès a tota hora, per la qual cosa les fonts citades consideren que la compareixença d'avui ha donat poques novetats. La investigada ha comparegut de manera voluntària perquè el magistrat Cándido Conde Pumpido la pugui interrogar abans de decidir si demana al Senat el suplicatori per actuar contra ella o arxiva la causa.

A la interlocutòria que va obrir la causa contra Barberá, el Suprem destacava que, sense perjudici del que pogués resultar de la investigació, els fets descrits pel Jutjat poguessin ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals. "Resulta imprescindible continuar la investigació sobre els fets i sobre la participació en ells de la persona aforada senyora María Rita Barberá Nolla", ha dit el Suprem.

Contra la corrupció

Barberá ha arribat aquest matí abans de les 10.00 hores a la seu del Tribunal Suprem per declarar voluntàriament com a investigada o imputada. L'exdirigent del PP valencià s'ha presentat amb abric negre i jaqueta vermella, i amb aspecte abatut. A la seva sortida, un reduït grup de persones l'esperava mostrant una pancarta contra la corrupció.

Ni Barberá ni el seu advocat, José Antonio Choclán, han volgut fer declaracions als mitjans. Han esperat dins de la seu del tribunal fins que ha arribat un taxi que havien cridat, de manera que han pogut allunyar-se del Suprem a bord del mateix sense haver de romandre més que uns segons al carrer, on s'escoltaven algunes imprecacions que el grup reduït de persones que els esperava els llançaven.