La tensió entre el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, segueix escalant amb tocs propis del folklore popular enmig d’un debat cru sobre la qüestió dels refugiats. Això, a escasses 24 hores de la reunió que tindrà lloc dels dos polítics amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Iglesias ha encunyat el terme “cunyadisme”, utilitzat àmpliament a les xarxes socials a manera de burla, per referir-se al discurs que fa servir Rivera en matèria d’exteriors.

“El cunyadisme passa per presentar-se a les eleccions europees amb Libertas, un partit d’extrema-dreta”, ha remarcat el podemista. “Però el cunyadisme dicta que s’ha de protegir els qui fugen de la guerra”, ha explicat, en al·lusió a les paraules del líder de C’s. “Senyor cunyat Rivera, estem parlant de drets humans, i els drets humans no distingeixen qui fuig de la pobresa i de la guerra”, ha afegit, mentre recordava que el líder dels taronges havia defensat “la retirada de la targeta sanitària als sense papers”.

Alhora, Iglesias ha assegurat que el partit taronja va ser qui “amb més entusiasme” va defensar bombardejar Síria després dels atemptats de París. “Així s’alineava amb les accions d’Aznar”, ha afegit. “Miri, no tot se soluciona amb el cunyadisme. Els papers ho aguanten tot, hi ha un contrast entre els papers, les paraules i els fets. Li donarem la mà per un govern que no es basi en cunyadismes, ni en bones paraules”, ha dit el líder dels morats.

A aquestes paraules, Albert Rivera ha respost que “potser” l’anomenat cunyadisme passava per “col·locar no pas els cunyats, sinó els germans i les novies” als càrrecs de responsabilitat. “Abaixem el to, no donem lliçons de drets humans, d’enxufisme i cunyadisme”, ha afegit el líder dels taronges.

Veneçuela al debat

La tensió s’ha fet notar al llarg de tot el debat, quan Pablo Iglesias ha replicat l’acusació velada de Rivera sobre les relacions entre els morats i el govern de Veneçuela. “Jo vaig estudiar a la pública i a la concertada i l'única relació que tinc és amb Barcelona i Hèlsinki, no pas amb Veneçuela”, ha indicat el president de C’s. “Allò sí que no és un model de drets humans”. Aquestes paraules venien en resposta a l’acusació d’Iglesias sobre la retirada de la targeta sanitària. Ara bé, el número dos dels podemistes, Íñigo Errejón, s'ha aixecat i "per al·lusions" s'ha defensat davant de la cambra, mentre recordava que el Tribunal Superior ja ha arxivat la causa del suposat finançament veneçolà de Podemos en ocasions anteriors, i ha instat a portar el tema a la justícia, si algú ho desitja.