Antonio Baños no ha confirmat públicament que aspira a disputar la presidència de l’ANC a Jordi Sànchez però els seus moviments i els seu entorn en les últimes setmanes indiquen que, com a mínim, temptejarà el terreny. De moment, l’exnúmero u de la CUP al Parlament confirmarà aviat la seva candidatura per formar part del secretariat.

De fet, ja compta amb l’aval de la territorial de Nou Barris, un requisit -comptar amb l’aval d’una de les territorials- indispensable per poder optar a ocupar un càrrec al secretariat. Baños també compleix amb el segon requisit indispensable per poder presentar-se a les eleccions, que és el d’acumular, com a mínim, un any d’antiguitat a l'entitat.

Des de l’entorn de Baños apunten que, ara per ara, no s’ha plantejat encapçalar una candidatura alternativa per desbancar Jordi Sànchez de la presidència, però el cert és que les mateixes fonts tampoc no ho descarten. Probablement serà determinant el suport que rebi en les votacions per escollir els 77 membres del secretariat.

Els estatuts de l’Assemblea determinen que són els socis els que escullen per vot directe els 77 membres del secretariat i, després, són els membres del secretariat els que voten el president i vicepresident de l’entitat. El termini per presentar les candidatures expira el 3 de maig i les eleccions seran el 14 de maig.

Jordi Sànchez

L’actual president de l’ANC, Jordi Sànchez, encara no ha confirmat ni si es presentarà al secretariat ni, si ho fa, si aspirarà a repetir el mandat. Prendrà la decisió durant els propers dies.

A l’assemblea general de l’ANC que es va celebrar a Manresa el passat 17 d’abril, Sànchez va fer una crida a la unitat després d’unes setmanes amb certa polèmica. Diverses assemblees territorials van presentar esmenes als estatuts i al full de ruta amb dues qüestions espinoses: decidir si es promovia o no una llista unitària dels partits polítics en cas d'eleccions generals i el mètode d’elecció del president de l’Assemblea.

Una de les esmenes proposava que fossin les bases qui escollissin el presidenciable per vot directe. L’esmena va rebre el suport de la majoria simple de les bases però no va prosperar perquè necessitava superar el 65% dels vots. Els crítics apunten que aquestes esmenes són una reacció de les territorials a la manera com Sánchez va arribar a la presidència de l’ANC.

Corrent crític

Malgrat que l’assemblea de Manresa va transcórrer amb molta tranquil·litat i sense notes discordants, la remor dels moviments d’un grup de crítics per forçar un nou joc d’equilibris al secretariat que pugui capgirar la presidència, continua.

Antonio Baños seria un dels membres d’aquest corrent juntament amb l’expresident d’Òmnium Quim Torra, i els membres del secretariat Liz Castro i Josep Sabaté. Fonts properes al grup asseguren que l’objectiu no és orquestrar un cop d’Estat en contra de Sànchez ni generar mala maror. Al contrari, volen “treballar per renovar el secretariat i eixamplar la base social de l’ANC”.

Les mateixes fonts han descrit aquest any com un “any de bloqueig, difícil” en el qual l’Assemblea no ha sabut trobar el seu espai. “Hem superat el 9-N i unes eleccions plebiscitàries i ara hem de redefinir els objectius. No ha quedat clar quin ha de ser el nostre paper i no hem sabut articular un nou missatge”, han explicat.

És per això que aquest col·lectiu ha iniciat una campanya de contactes i converses internes per consensuar quin ha de ser el paper de l’ANC un cop superada la consulta del 9-N i les eleccions plebiscitàries. Aquests contactes també afavoririen la proximitat de Baños amb els socis d’arreu del territori. 

Algunes de les persones adscrites a aquest corrent són obertament crítics amb l'estil de Sànchez. Són partidaris d'una presidència més funcional i amb poc protagonisme i, en concret, lamenten cert "paternalisme" en l'actitud de Sànchez i li retreuen, per exemple, que durant l'assemblea de Manresa s'adrecés a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i li demanés que, en cas d'inhabilitació, desobeís. "Ho vaig trobar fora de lloc", assegura una d'aquestes veus crítiques.