D’ençà que el sobiranisme és majoritari a Catalunya, la gent sempre ha estat la protagonista del procés. Com no podia ser d’altra manera, també ho ha estat aquest divendres, quan el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, han assistit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per declarar per permès l’aprovació d’unes resolucions referides al referèndum.

A més dels membres del Govern, partits i entitats sobiranistes, els membres de la Mesa han estat acompanyats per centenars de persones que condemnaven l’actuació de la Fiscalia a crits de “fora, fora, fora la justícia espanyola”.

Uruguaia independentista   Sergi Alcàzar

Entre aquestes persones hi era l’Hugo Colacho, nascut a Uruguai però resident a Catalunya des del 2002. Sempre que assisteix als actes sobiranistes duu la bandera del seu país al costat de l’estelada. De fet, la seva implicació amb la situació política catalana va començar durant els seus primers anys de vida, on va tenir contacte amb molts catalans republicans i anarquistes que vivien al seu barri.

hugo colacho sergi alcazar

Colacho és un ferm defensor de la independència de Catalunya ja que considera que representa la “lluita històrica per la llibertat dels pobles”. A més de mostrar el seu suport en els diferents actes, es dedica a explicar el procés a diferents mitjans independents, tant d’Uruguai com d’Equador.

Urna amb signatures

Moltes altres persones amaguen històries de compromís al darrere. El propietari d'una urna de cartó encapçalada per l’estàtua de la llibertat està recollint les signatures dels diputats sobiranistes i pretén, un cop les tingui totes, portar l’urna al museu d’Història de Catalunya com a recordatori del moment polític que viu Catalunya. 

Estatua de la llibertat urna independencia estelada -  Sergi Alcàzar