"No hem après res de Can Vies". Així s'ha lamentat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant a TV3 dels aldarulls que aquesta nit –i per segona vegada– han tornat a tenir lloc al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat, en el qual hi ha hagut diferents ferits per cops de porra, però també quatre mossos amb contusions lleus.

Reguant s'ha qüestionat amb to sarcàstic "qui origina la violència" i ha deixat anar que ahir "va tornar a haver-hi càrregues policials quan s’intentava entrar al banc" per tornar-lo a okupar. També ha volgut deixar clar que s'estava pagant un lloguer a un "especulador" i ha recordat que l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias "compra la pau social sense que la gent que es troba al banc ho sàpiga".

El problema, però, és que els okupes no volen que es pagui aquest lloguer perquè consideren que el fet que s'estiguin pagant aquests diners, diuen, "a una persona que ha comprat a un preu bastant regalat una oficina de Caixa Catalunya pagada per totes nosaltres fa que [aquesta hipòtesi] sigui creïble".

Aquesta situació va eclipsar l'activitat política de la CUP i els va empènyer a no atendre el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, quan va entregar-los els pressupostos per al 2016. Negant que el deixessin "plantat", Reguant ha assegurat que van reduir l'activitat institucional perquè tampoc no van anar a la junta de portaveus.

El dia de la marmota

Avui, però, sí que ha parlat de pressupostos. Reguant s'ha lamentat que en la proposta presentada ahir per Junqueras els pressupostos "no són clarament de ruptura", no marquen el full de ruta per a la desconnexió previst per aquesta legislatura, ni tampoc s'han recollit les propostes que van fer els anticapitalistes, com invertir en la recuperació dels drets o instaurar un nou tram d'IRPF de 60.000 a 90.000 euros i augmentar el tram de més de 90.000.

Comparant la situació i la proposta d'Artur Mas de fer unes eleccions plebiscitàries amb el dia de la marmota, ha volgut posar en relleu que "els números de Junqueras permeten complir el pla de xoc de Junts pel Sí, que no és el nostre perquè és escàs".

Ara bé. Reguant ha reconegut que "aquests pressupostos són millors que els del 2015", però perquè "no era massa difícil" que fos així, i s'ha reiterat en el seu objectiu de "no prorrogar ni avalar l'autonomia" perquè la CUP "no és aquí per jugar aquesta partida".

Però els anticapitalistes encara no tenen clar què faran els propers dies 8 i 9 de juny, quan es farà el debat a la totalitat dels pressupostos al Parlament. De moment, ho començaran a debatre i valorar en la reunió d'aquest dissabte.

Això sí. En cas que rebutgessin els pressupostos, continuarà treballant amb JxSí "en allò en què sí que estem d'acord", ha sentenciat.