Diverses veus dins l'àmbit de la justícia critiquen l'actuació de l'Estat i de la Fiscalia davant el referèndum. En un article publicat a El País, l'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón considera que el govern de Mariano Rajoy està fent servir la Fiscalia com "una arma" i que està fent un "ús abusiu de les institucions, especialment de la justícia". A més, considera que el fiscal general, José Manuel Maza, no està actuant seguint els principis "d'intervenció mínima ni proporcionalitat". "Tots dos han estat marginats per Maza", assegura Garzón. Per la seva banda, el portaveu de l'associació Jutges per la Democràcia, Ignacio González Vega, ha afirmat a Antena 3 que les declaracions de Maza sobre la possible detenció de Puigdemont el que fan és "afegir més llenya al foc". "Són declaracions inoportunes i amenaçadores", ha manifestat. 

Tant Garzón com el portaveu de Jutges per la Democràcia han criticat l'actuació de la Fiscalia i consideren que no ajuda a resoldre el conflicte obert a Catalunya. L'exmagistrat de l'Audiència Nacional ha publicat un article a El País en què critica la Fiscalia per la "sobreactuació" per aturar l'1-O. 

Expressa que el Govern espanyol fa un "ús abusiu" de les institucions estatals i, específicament, de la justícia, "intentant retallar els principis d'independència i imparcialitat que han de regir en aquests casos". 

Garzón afirma que la Fiscalia està impulsant "un cúmul de sobreactuacions que estan afavorides o consentides" pel ministeri públic. A més, creu que Maza no s'està regint pels principis "d'intervenció mínima i proporcionalitat". "Ambdós han estat marginats pel senyor Maza, optant per una acció expansiva i preventiva que pot contribuir a una cadena de reaccions de conseqüències imprevisibles", escriu Garzón. 

"Els jutges i els fiscals no són ni poden ser els ariets d'una política —si més no discutible— d'un executiu que, fugint del debat i la negociació parlamentàries, ha gestionat sense encert el desafiament sobiranista il·legítim i amb aparença delictiva", recull l'article. 

"Les actuacions de la Fiscalia són exagerades"

D'altra banda, en declaracions al programa Espejo público, el portaveu de l'associació Jutges per la Democràcia, Ignacio González Vega, ha afirmat que les declaracions de Maza (amenaçant de detenir Puigdemont) són "inoportunes i només afegeixen més llenya al foc". "No veig la necessitat d'amenaçar amb una detenció quan no hi ha risc de fugida i amb una citació n'hi hauria prou", ha manifestat. 

També considera que intentar acusar els impulsors de les concentracions de sedició no s'ajusta a dret. "Les actuacions de la Fiscalia són exagerades, s'hi ajustaria més un delicte de desordres públics", valora González Vega, que creu que perseguir algú per sedició "són paraules greus i estigmatitzen part de la societat". També ha demanat "prudència" a la Fiscalia General i critica que ara es presenti "amb un paper agressiu".