Les empreses no marxen per culpa del procés, i les que ho fan és per altres motius com el cost de l'energia o la manca d'infraestructures, és a dir, "no hi ha deslocalitzacions d'empreses pel procés". Aquest és el missatge que ha volgut traslladar a Ciutadans el conseller de Coneixement, Jordi Baiget, després que el seu secretari general, Matías Alonso, hagi afirmat que "la fuga d'empreses ha incrementat en els darrers anys i hi té a veure la deriva separatista".

"No ens consta que el Govern hagi fet gestions suficients per evitar deslocalitzacions", ha criticat Alonso, alhora que ha demanat a l'Executiu que "deixi de jugar a la política-ficció", en referència al full de ruta de 16 mesos que ha de portar Catalunya a ser un Estat independent.

Però a la Generalitat no coincideixen en aquest diagnòstic. Per això, Baiget ha enumerat diverses inversions, com la de la multinacional coreana de telecomunicacions KT o la centralització de la gestió de les xarxes socials a Catalunya per part de Nestlé. "Si aquest són exemples d'inversions que s'allunyen del país per por al procés... Doncs més aviat al contrari", ha reblat.

Creació d'empreses

El focus també s'ha posat en les noves empreses que es creen des de Catalunya. Per Matías Alonso "la dificultat és enorme" per "les traves administratives i la pressió fiscal". En aquest sentit, ha exigit al Govern que "treballin de valent en enfortir la indústria i permetre el creixement". "Nosaltres seguirem cercant fórmules que ens ho permetin", ha sentenciat.

Baiget l'ha replicat per desmentir que aquesta tasca no s'estigui fent. "Tot el Govern està directament implicat en aconseguir uns millors resultats per a l'activitat productiva de Catalunya", ha subratllat, alhora que ha posat de manifest que "l'any passat es van crear un 5,2% més de societats".

Foto: Sergi Alcàzar