José María Aznar ha deixat d'ostentar el càrrec de president fundador del PP i la fundació que presideix, la FAES, s'ha desvinculat del partit, però l'excap del govern espanyol no renuncia a donar consells al seu successor, Mariano Rajoy, i, específicament davant de l'anomenat desafiament català. Al seu parer, s'hauria d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que implicaria la suspensió de l'autonomia, "si fos indispensable".

Aznar, en una entrevista al diari Expansión, considera "letal" que a Catalunya "la il·legalitat acabi sent la norma acceptada". Per això, entén que "si fos indispensable" hauria d'aplicar-se l'article 155 de la Constitució perquè el Govern espanyol pot adoptar "les mesures necessàries" per exigir al Govern de la Generalitat el "compliment forçós" de les seves obligacions.

A la pregunta de si per part de l'Executiu espanyol hi ha hagut deixadesa de funcions davant de la qüestió catalana, Aznar assenyala que "el problema és que moltes persones a Espanya van tenir la sensació que hi va haver cert consentiment amb la consulta del 9-N. I això produeix un dany a la credibilitat de l'Estat molt gran".

A més, l'expresident afirma que "els ciutadans no secessionistes de Catalunya, que són la majoria, han de sentir-se molt segurs i emparats per l'Estat".

L'exlíder del PP afirma que Espanya és un país que "s'està desvertebrant socialment, territorialment i políticament". Al seu parer, el "secessionisme" ha portat a "la ruptura del pacte constitucional, la fractura de la societat catalana i la fallida de les institucions catalanes". Davant d'això, Aznar afirma que la resposta passa per "renunciar a qualsevol ambició secessionista, restablir el pacte i la lleialtat constitucional i tenir uns comportaments conformes amb la llei i l'Estat de dret".

Baixar l'IRPF i apujar l'IVA

Pel que fa a l'economia Aznar descarta que Espanya hagi d'augmentar els impostos i fins i tot aposta per abaixar l'IRPF. "El nostre país "necessita una reforma fiscal absolutament integral. A Espanya no li cal que s'augmentin impostos, o que es plantegi que una part del que es necessita per a l'Estat de benestar es pagui amb més impostos o més endeutament", declara. "Si es fa la reforma fiscal integral per descomptat que hi ha marge per baixar l'IRPF. A canvi caldria pujar l'IVA", conclou.