La Fundació FAES, de l'expresident espanyol José María Aznar, ha publicat aquest dijous una anàlisi sobre la situació a Catalunya després de l'1-O. En el document, titulat 'El preu de la llibertat', s'insta el president espanyol Mariano Rajoy a actuar contra l'"atac frontal" a la llei i la democràcia del president Carles Puigdemont. No pot romandre en la "inacció", insisteix. Si no es mou, considera, caldria anar a eleccions.

"El govern espanyol ha d'actuar tal com la nación necessita que ho faci", sense retards ni condicionants, defensa l'editorial de la fundació conservadora. I afegeix: "Si no trobés l'ànim per fer-ho o hagués de reconèixer la seva incapacitat, llavors hauria d'atorgar als espanyols la possibilitat de decidir quin govern, amb quina proposta i amb quin suport electoral s'haurà de fer front a aquesta cojuntura crítica per Espanya".

Segons la FAES, a Catalunya ja no es pot caure en errors "ni un minut més". Uns errors "de diagnòstic i de govern que han impedit establir una estratègia eficaç i primerenca davant l'empenta del secessionisme i que han portat a ignorar la necessitat d'articular discursos i polítiques mobilitzadores dels milions de catalans que no estan disposats a secundar els salts cap a l'abisme".

En aquest sentit, la fundació presidida per Aznar recorda a Rajoy que "la seva majoria parlamentària és suficient per activar tota la potència política prevista per la defensa de la Constitució". D'aquesta manera, no hi ha "excusa acceptable" per a la "inacció". Tampoc per "emparar-se en càlculs d'oportunitat, eficàcia o cost".