L'expresident del Govern espanyol José María Aznar ha recordat aquest divendres al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, la seva "deure" de mantenir la legalitat davant el "desafiament" secessionista, aplicant "amb normalitat" la Constitució i la llei. A més, li ha recomanat que faci política a Catalunya per construir una alternativa "àmplia" a l'independentisme, ja que, al seu parer, en comptes de lamentar la "deslleialtat" dels independentistes cal treballar "democràticament i de debò" perquè no segueixin governant.

"Fer política ara és establir les bases d'aquesta alternativa i dir-ho clarament", ha declarat Aznar a la cloenda del curs d'estiu de Faes 2017 celebrat a San Lorenzo de l'Escorial, en què ha estat acompanyat per la seva dona i exalcaldessa de Madrid , Ana Botella; el portaveu del PP, Pablo Casado, i l'exsecretari d'Estat Gabriel Elorriaga, que ha dirigit aquesta setmana el curs de la fundació Faes sota el títol 'Pensar el futur d'Europa: política, economia i seguretat'.

Aznar ha afirmat que el procés independentista a Catalunya és "segurament la prova més seriosa" a la qual es va a sotmetre al sistema constitucional espanyol i ha expressat la seva preocupació pels "efectes socials de divisió i fallida interna" que es viuen en aquesta comunitat , en la qual, al seu parer, s'han oblidat els consensos "raonables i inèdits" que han permès integrar a "models de convivència útils".

"Qui dóna un cop de peu al tauler no pot demanar que el joc continuï. Qui utilitza el repte com a forma de conduir-se en política, no pot retreure que el repte s'accepti i, amb totes les cartes a la mà, qui el dóna, el perdi ", ha manifestat.

Aplicar la Constitució davant l'"Estat d'excepció"

El president de Faes ha assenyalat que el Govern que dirigeix ​​Carles Puigdemont utilitza el "desafiament" com a forma de conduir-se en política i ha recalcat que si segueix en aquesta situació "irreductible" com està ara, "els mitjans legítims de la Constitució i de l'Estat de Dret no seran una opció "sinó el" deure de les institucions democràtiques de mantenir la legalitat.

"Davant els que han decretat il·legítimament un estat d'excepció a Catalunya, proposem la normalitat de la Constitució i la llei", ha afirmat, per subratllar que en democràcia, la normalitat és la Carta Magna i la llei mentre que el "excepcional i el destructiu "és" desafiar ". Així mateix, Aznar ha recomanat a Rajoy fer "bona política" a Catalunya, cosa que, segons la seva opinió, significa "establir bases d'entesa i sumar voluntats per articular una alternativa àmplia al nacionalisme" que reflecteixi la pluralitat de la societat catalana i construeixi una "opció plural però consistent" que tregui a Catalunya de la "trampa en la qual el nacionalisme li ha arrossegat".

Segons l'expresident, en comptes de lamentar "la deslleialtat" dels independentistes cal treballar "democràticament i de debò perquè els deslleials no segueixin governant". Es tracta, ha prosseguit, de procurar un "canvi estratègic" a Catalunya. "Fer política a Catalunya és guanyar vots, mobilitzar i enfortir una societat civil que no vol que l'independentisme usurpi la seva identitat. Una societat que es nega a haver de decidir per l'exclusió i a convertir als seus conciutadans a estrangers", ha proclamat. Aznar considera que la política democràtica és un "esforç permanent de suma, de propostes que resultin acceptables per a un nombre més gran de ciutadans". "I pensant a Europa, a Espanya ia Catalunya, la política ara, com gairebé sempre, el que ens proposa és la tasca de fer possible el que és necessari", ha emfatitzat.

José María Aznar amb la seva esposa, Ana Botella, a El Escorial / EFE

No n'hi ha prou amb el pacte d'investidura

En la seva intervenció en la cloenda del curs d'estiu de Faes, Aznar també ha posat èmfasi en la fragmentació parlamentària que hi ha en l'actual Congrés dels Diputats i que, al seu parer, "va a continuar en major o menor mesura". En aquesta conjuntura, i atès que cal seguir amb les reformes, ha dit que són "necessàries fórmules de cooperació més estretes i més compromeses" que els acords d'investidura --com el qual el PP va subscriure amb Cs a l'agost passat-- o "els pactes més o menys episòdics". "Amb un Parlament fragmentat com mai, ha de preocupar l'abandonament de les reformes, que segueixen sent necessàries", ha abundat, per recordar que aquesta responsabilitat de seguir amb les reformes correspon tant al Govern com als partits de l'arc parlamentari.

Lliurar la batalla contra el populisme

Aznar ha recalcat que la tasca política ha de ser reunir forces al voltant de "agendes ambicioses", en un moment en què el populisme i el nacionalisme "tornen a aparèixer com aquest vell duo conegut d'Europa que ha protagonitzat en el passat el pitjor i el més tràgic de la història europea ". En al·lusió directa a Podem, l'expresident del Govern ha assegurat que Espanya és un dels terrenys on cal "lliurar aquesta batalla democràtica" contra el populisme i aquestes forces que "només han portat a la història europea enfrontament i confrontació".