L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha lamentat avui l'actual "debilitat" i "decaïment" d'Espanya i ha cridat a tancar les fractures que creu que fan que el país s'estigui desvertebrant socialment, territorialment i políticament. No obstant això, s'ha mostrat convençut que "Espanya no es trencarà", però ha subratllat que no n'hi ha prou amb evitar el pitjor, sinó que "cal aspirar al millor".

Aznar ha estat l'encarregat d'inaugurar el cicle de conferències i taules rodones sobre "el necessari enfortiment d'Espanya" organitzat per la Fundació Valors i Democràcia (que presideix l'exministre Jaime Mayor Oreja) i la Fundació Villacisneros.

Així, adverteix que, avui, Espanya "s'està desvertebrant socialment, territorialment i políticament", i, per això, entén que la tasca més urgent és segellar aquestes fractures que creu que s'agreugen pel context internacional.

Considera que la fractura principal és la social, entre generacions, a causa de la crisi i a la resposta que se li ha donat perquè no ha reforçat les classes mitjanes, ha assegurat la feina i les rendes als que més tenien i les ha debilitat a molts d'altres. 

Mal ús del model autonòmic

Respecte a la fractura territorial creu que existeix "un procés de centrifugació institucional derivat del mal ús del model autonòmic". Aznar considera que la relació entre l'Estat i les comunitats és avui "un pols permanent de suma zero o negativa" i s'arriba a l'"absurd" de pensar "que l'únic Estat legítim és el residual".

"No és així. Amb un estat feble i fragmentat hi perdem tots. Només un Estat sòlid i ben dimensionat pot garantir la cohesió i la igualtat", ha afegit abans de proclamar que "la unitat no s'oposa a la diversitat, sinó que la fa possible".