L'AVE Madrid-Barcelona ha experimentat un "lleuger augment" de viatgers en les últimes setmanes, segons el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que ho atribueix al trànsit de directius i treballadors entre les dues ciutats derivat del trasllat de seus socials d'empreses des de Catalunya a Madrid per la situació política.

"És l'única explicació raonable, perquè és fàcilment constatable que hi ha hagut un descens molt significatiu de les reserves i l'ocupació hotelera", va apuntar el ministre després d'inaugurar una exposició de Iberia.

De la Serna va transmetre així mateix la "franca preocupació" que representants del sector immobiliari li van manifestar aquest dimecres, durant la seva visita al Barcelona Meeting Point, per la "situació de Catalunya i la gran inestabilitat jurídica que genera el Govern de la Generalitat".

Per això, i malgrat reconèixer que encara és aviat per realitzar l'esmentada conclusió, el titular de Foment estima que el "lleuger increment" del nombre de viatgers que l'AVE a Barcelona, "a diferència de totes les altres coses", ha registrat en aquests dies d'incertesa en Catalunya és "potser imputable a l'abundant volum de treballadors i directius que han d'utilitzar el transport per anar a altres comunitats com a conseqüència de la fuga d'empreses".

Protecció d'infraestructures

Quant a les principals infraestructures de transport de l'Estat a Catalunya, com és l'aeroport d'El Prat, el ministre va indicar que el seu Departament i fonamentalment el Ministeri de l'Interior estan prenent mesures perquè no vegin alterades en el seu funcionament.

Així, va indicar que es mantenen els efectius de la Guàrdia Civil desplegats en infraestructures que es consideren "crítiques", com l'aeroport i el port de Barcelona, i en altres zones, com|com a autopistes de peatge, "per garantir el funcionament d'aquests serveis públics i la seguretat de les persones".